Niet iedereen heeft een zonnige achtertuin. Gelukkig wordt hierdoor vaak de liefde voor het tuinieren niet minder. Er bestaan namelijk talloze planten die wel van een plekje in de schaduw houden. Je kunt dus ook gerust een moestuin beginnen wanneer je bijna geen zon hebt in de achtertuin. Hieronder zetten per zonuren de beste planten op een rij.

1. Twee uur zon per dag

Een plant zoals de pluksla houdt ervan om niet in de volle zon te staan. Deze doet het dus ook goed op een plek waar de zon maar twee uur per dag schijnt, bijvoorbeeld in de schaduw van een grote boom. Ook Aziatische groenten vinden het prettig om op een plek in de schaduw te staan, bijvoorbeeld paksoi en de Chinese kool. Let er wel op dat dit de moeilijkste plek wordt van jouw tuin. Echter, zullen deze planten sowieso groeien naar het licht, waardoor de bladeren lang en dun worden. Je moet dus wel genoegen moeten nemen met een kleinere oogst.

2. Drie uur zon per dag

Kruiden hebben niet zo veel zon nodig per dag. Deze vinden het prima om drie uur lang te kunnen genieten van de zonnestralen. Kruiden als peterselie, dille, munt en basilicum zullen het hier goed op doen. Ook slasoorten kunnen goed op deze plek staan, zoals rucola, spinazie ene pluksla. Rucola mág zelfs niet eens lang in de zon staan, anders zullen de bladeren een bittere smaak krijgen. Als laatst kunnen lente-uitjes, knoflook en aardappels ook goed groeien met maar drie uur zon op een dag. De keuze is dus reuze.

3. Vier uur zon per dag

Zeg maar hallo tegen de snijbietjes! Deze worden namelijk vrolijk van een aantal uur zon op een dag. Als jouw moestuin maar vier uur op een dag wordt verlicht door de zon, kun je hier snijbietjes planten. Ook radijsjes, wortels en boerenkool kunnen op deze plek prima groeien. Dat wordt smullen.

4. Vijf uur zon per dag

Vijf uur zon op een dag wordt ook wel halfschaduw genoemd. Dit is meestal de plek aan de westkant van gebouwen, muren, schuttingen en bomen. Iedere groente- en fruitsoort die goed gaat op halfschaduw mag dus op deze plek worden geplaatst. Zo kun je hier gerust bonen, erwten, rabarber, bessen, appelbomen, kersen, rode biet en mais plaatsen. Laat het zaaien maar beginnen!

Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om een moestuin in de schaduw te bouwen?

Ja, in de schaduw kun je prima een moestuin bouwen. Er zijn namelijk veel planten die het prima vinden in de schaduw.

Welke moestuinplanten doen het goed met twee uur zon per dag?

Planten zoals de pluksla en paksoi zullen genoegen nemen met maar twee uur zon per dag.

Welke morstuinplanten doen het goed in halfschaduw?

Halfschaduw is zo’n vijf uur zon per dag. Bonen, rabarber en erwten zullen het goed doen op deze plek.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *