Een kas is een ideale plek als je het hele jaar door wil genieten van jouw zelfgekweekte groenten en fruit. Je verlengt er simpelweg het groeiseizoen mee. Ook kun je in de kas groenten kweken die het anders niet zouden redden in het Nederlandse klimaat. Hieronder lees je hoe je het aanpakt om groenten te kweken in een kas.

De juiste inrichting

Een kas kun je inrichten op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een ruimte creëren waar je planten in de grond kunt plaatsen, maar ook een stelling maakt waarin je potjes kwijt kunt. Vooral voor planten die niet goed kunnen groeien in een pot is dat ideaal. Deze kun je dan meteen in de volle grond laten groeien. Echter, hangt het natuurlijk volledig af van jouw planten wat de juiste indeling is.

De voordelen van een kas

Er zijn een boel voordelen te benoemen van een kas. Allereerst kun je er natuurlijk allerlei groenten- en fruitsoorten kweken, omdat je de temperatuur voor een groot deel zelf kunt regelen. Planten houden nou eenmaal van warmte en daardoor groeien ze een stuk sneller. Bovendien kun je het groeiseizoen verlengen tot soms wel het hele jaar door. Je kunt bijvoorbeeld al beginnen met zaaien in februari zodat deze in de zomer in de volle grond kunnen. Daarnaast maken groenten- en fruitsoorten die het normaal gesproken niet overleven in Nederland, meer kans in een kas.

Welke groenten kunnen in de kas?

Veel groenten gaan het overleven in de kas. Het is er immers een stuk warmer dan buiten de kas. De kans is daarom ook veel groter dat ze sappige vruchten gaan afleveren. Vooral tomaten, aubergines, paprika’s en komkommers zullen zich helemaal thuis voelen in de kas. Deze planten worden namelijk ook wel ‘warmteminnend’ genoemd: ze moeten leven in een bepaalde temperatuur voordat ze vruchten aan gaan maken.

Wat is de juiste plek voor een kas?

De kas moet allereerst op een zonnige plek komen te staan. Hierdoor zal de kas warm worden waarvan veel planten blij worden. Nóg beter is om de kas in de richting van het zuidnoorden te plaatsen: hier komt de zon namelijk op. Bovendien moet de kas op een beschut plekje staan, dus bijvoorbeeld tegen een schutting. Wel is het belangrijk om deze niet té dicht bij een schutting te plaatsen, want dit zorgt weer voor schaduw. Oh ja, de kas moet natuurlijk dicht bij jouw achterdeur staan. Zo kun je het goed in de gaten houden.

Veelgestelde vragen

Welke groenten zijn geschikt om in een kas te kweken?

Kies voor groenten die sappige vruchten kunnen afgeven, zoals de tomaat, aubergine of paprika’s. Deze groenten moeten overigens in een warmte ruimte leven voordat ze vruchten aanmaken.

Welke groenten kunnen in de winter de kas in?

Broccoli, bloemkool, spinazie en wortels kunnen in de winter de kas in. Let erop dat deze groenten niet van de warmte houden.

Waar moet mijn kas staan?

Bouw jouw kas op een zonnige plek in de tuin. Wanneer de kas niet genoeg zonlicht krijgt, kunnen we groenten niet goed groeien.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *