klimplanten in tuin

Staat er in jouw tuin een overkapping of een pergola? Laat hier eens een klimplan tegenaan groeien! Dat zal een gezellig effect creeren: het is eigenlijk een natuurlijke parasol én het ziet er nog eens kleurrijk uit ook. Redenen genoeg om je eens te verdiepen in de verschillende klimplanten. Hieronder zetten we de vijf favorietjes voor je op een rij.

1. Blauweregen

De blauweregen is een van de populairste klimplanten. Dat is ook niet zo gek, want de bloemen van deze plant zijn daadwerkelijk prachtig. De bloemen kunnen blauw, wit of roze worden. Perfect voor in de mediterrane tuin. Het is wel belangrijk om de blauweregen goed te snoeien. Hierdoor wordt de plant nog groter en voller, met mooiere bloemen. Bovendien kun je zo de plant een beetje intact houden – de blauweregen groeit namelijk vrij snel.

blauweregen

2. Hedera

De hedera, oftewel de klimop, is een geliefde plant om de boel te bedekken. Zo kan de hedera dienen als schutting, muurbedekker of als een klimplant tegen een houten paal. Ook de hedera is een snelle groeier: voor je het weet zit de hele muur onder deze plant. Dit komt omdat de plant eigenlijk geen steun nodig heeft, want hij is zelfhechtend. 

hedera

3. Passiebloem

De passiebloem is een kleurrijke plant. Dat heeft hij te danken aan zijn prachtige bloemen. En het mooie is dat deze plant ook nog eens lang in bloei blijft staan. De passiebloem bloeit namelijk tot november! Je kunt dus superlang genieten van zijn mooie bloemen. De bladeren van de plant kunnen ook wel tegen een stootje en blijven in de meeste winters zitten. De passiebloem kan echter pas klimmen dankzij een klimsteun.

passiebloem

4. Kamperfoelie

Ben je op zoek naar een winterharde klimplant? Dan kun je voor de kamperfolie kiezen. Deze blijft namelijk groen in de winter. Bovendien laat hij ook nog eens prachtige bloemen zien in de zomer. En als klap op de vuurpijl geven deze bloemen een heerlijke geur af, zodat jouw tuin altijd lekker ruikt in de zomer.

kamperfoelie

5. Toscaanse jasmijn

De Toscaanse jasmijn zal jouw tuin helemaal doen opfleuren. Het lijkt net alsof je letterlijk in Toscane zit. De plant laat namelijk mooie witte bloemen zien, allemaal in de vorm van een ster. Bovendien kan deze plant enorm worden: zo kan hij tot wel vijf meter de hoogte in gaan. En net als de kamperfolie laat ook de Toscaanse jasmijn een aantrekkelijke geur achter.

toscaanse jasmijn

Veelgestelde vragen

Wat zijn winterharde klimplanten?

De klimhortensia, kamperfoelie, klimop, passiflora en Toscaanse jasmijn zijn voorbeelden van winterharde klimplanten.

Wat zijn snelgroeiende klimplanten?

De hedera is een van de snelstgroeiende klimplanten. Maar ook de blauwe regen, Toscaanse jasmijn en wilde wingerd zullen in een razendsnel tempo jouw tuin volgroeien.

Welke klimplanten bloeien lang?

Je wil natuurlijk zo lang mogelijk genieten van bloeiende planten. Wanneer je op zoek bent naar bloeiende klimplanten, kun je voor de blauweregen gaan, maar ook voor de passiflora, klimrozen, clematissen of Toscaanse jasmijn.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *