klim- en hangplanten

Er zijn zo veel verschillende planten, dat je wellicht de planten – uh, bomen – door het bos niet meer ziet. Ze hebben elk hun eigen wensen wat betreft standplaats, voeding en water. Bovendien bestaan er ook hangers en klimmers. Maar, hoe laat je deze planten nou eigenlijk hangen of klimmen? En kan een hanger ook klimmen, en andersom? Hieronder lees je alles over deze bijzondere planten.

Klimmende planten laten hangen

Laten we het eerst hebben over klimmende planten. Dat is bijvoorbeeld de hedera, monstera adansonii en de epipremnum. Maar, wist je dat dit eigenlijk ook gewoon hangplanten zijn? Deze planten moet je eigenlijk ondersteunen willen ze gaan klimmen. Je kunt ze ondersteunen door bijvoorbeeld een mosstok in de plant te plaatsen om de plant naar boven te leiden. Wanneer je dit niet doet, zullen de planten gaan hangen en vanuit daar verder groeien. Het is dus maar net wat je mooi vindt.  

Let erop dat klimmende planten die hangen, eigenlijk niet optimaal in vorm groeien. De luchtwortels moeten zich namelijk ergens aan kunnen vastklampen willen ze verder groeien. Wanneer je dit niet doet, zal de plant eigenlijk steeds in dezelfde vorm blijven. Wil je dus dat jouw plant groter wordt en mooiere bladeren krijgt, dan is het belangrijk om de plant te laten klimmen. 

Hangende planten laten klimmen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je kunt de meeste hangende planten ook laten klimmen, en andersom. Hierdoor kun jij jouw woonkamer omtoveren tot een ware jungle. Het enige dat je moet doen, is ervoor zorgen dat jouw hangplant kan klimmen. Bevestig de stengels van de bladeren bijvoorbeeld aan de mosstok. Wanneer jij de plant over de hele ruimte wil laten klimmen, kun je de stengels ook vastmaken aan de muren en het plafond. Dit kun je doen met bijvoorbeeld een wandrek of plantenklemmen. Zorg er wel voor dat de klimplant onder de juiste omstandigheden kan groeien. Vaak is dat veel licht.

De leukste hang- en klimplanten op een rij

1. Chinees lantaarnplantje: Het Chinees lantaarnplantje is een schattig plantje met kleine bladeren in de vorm van een hartje. Het is een snelle groeier: wanneer je deze laat hangen heb je de stengels binnen de kortste keren op de grond liggen.

chinees lantaarnplantje

2. Philodendron scandens: Ook de philodendron scandens heeft bladeren in de vorm van een hart. Echter, zijn deze wel een stuk groter dan die van het Chinees lantaarnplantje. Het is een echte eyecatcher in welke ruimte dan ook.

philodendron scandens

3. Epipremnum: De epipremnum heeft wel wat weg van de bovengenoemde philodendron scandens. De bladeren van de epipremnum hebben niet zozeer de vorm van een hart en zijn iets dikker dan die van de philodendron. 

epipremnum

4. Monstera adansonii: Waarschijnlijk kent iedereen de monstera deliciosa wel, oftewel de gatenplant. De monstera adansonii is het kleine broertje. Ook deze plant heeft gaten in het blad, maar is een stuk kleiner.

monstera adansonii

5. Erwtenplant: Zoals de naam van de plant al doet vermoeden, lijkt het alsof deze plant allemaal erwtjes als bladeren heeft. Dat maakt de plant dan ook zo leuk!

erwtenplantje

Veelgestelde vragen

Welke hangplanten kunnen leven op een donkere plek?

De Philodendron is een hangplant die prima op een schaduwplek kan staan.

Welke klimplanten zijn makkelijk te verzorgen?

De Hedera is een van de makkelijkste klimplanten. Ook de Philodendron is makkelijk klimplantje.

Hoe laat je een klimplant klimmen?

Een klimplant klimt niet zomaar. Zo heeft de plant soms wat hulp nodig. Gebruik bijvoorbeeld een mosstok of binddaad.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *