Ben jij van plan om een moestuin te beginnen? Dan is het belangrijk om stil te staan bij de plek voor jouw moestuin. Dit is namelijk van groot belang als jij wil dat jouw moestuin een goede oogst oplevert. Waar je rekening mee moet houden? Dat lees je hieronder!

1. In het zonnetje

Veel moestuinplanten willen graag in het zonnetje staan. Ze verlangen naar maar liefst zes tot acht uur per dag licht! Dat is nogal wat. Toch hebben ze dit echt nodig om goed te kunnen groeien. Probeer daarom de moestuin op een plek te zetten waar de zon sowieso zes uur per dag schijnt. Bladgroentes hebben genoeg aan zes uur zon per dag, terwijl andere groentes het goed doen op acht uur per dag zon.

2. Beschut plekje

Oké, je hebt een plek gevonden in de zon. Het tweede punt waar een moestuin aan moet voldoen, is het hebben van een beschutte plek. De planten moeten dus uit de koude wind staan. De koude wind komt vooral uit het noorden en het noordoosten. Als je hier jouw moestuin wil plaatsen zorg er dan voor dat de moestuin tegen een schutting of een wand aan staat. Ook kan een heg voor beschutting zorgen.

3. Een droge plek

Wanneer het regent, mag het water niet blijven staan in de moestuin. Het regenwater moet dus kunnen weglopen. Zorg in dit geval dus voor een droge plek. Ook wanneer jij in de lente- en zomermaanden water gaat geven, is het belangrijk dat het water goed kan weglopen. In het geval van een moestuinbak moeten er dus gaten onder in de bak zitten.

Als er te veel water in de moestuin staat kunnen de wortels van de planten namelijk gaan rotten. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Twijfel je of de plek van jouw moestuin geschikt is? Wacht dan eens een regenbui af en bekijk wat het water gaat doen. Als er plassen rond jouw moestuin blijven staan, kun je beter een ander plekje fiksen. 

4. In de buurt

Verstop jouw moestuin niet ergens achter in de tuin, verscholen in een hoekje. Hoe verder weg de moestuin van jouw deur verwijderd is, hoe minder snel je even gaat koekeloeren. Bovendien houd je de oogst minder goed in de gaten en vergeet je misschien wel eens een waterbeurt. Het is daarom belangrijk dat de moestuin dicht bij jou in de buurt is. Dan kun je ieder moment even checken hoe het met jouw planten gaat.

Veelgestelde vragen

Welke groenten zijn makkelijk in de moestuin?

Onder andere tomaten, sperziebonen, paprika en bieten zijn eenvoudig om te kweken in de moestuin.

Vergt een moestuin veel tijd?

Een moestuin vraagt wel wat tijd van je, maar dat ligt er natuurlijk aan hoe groot je moestuin is en wat voor planten je erin hebt staan. Voor een kleine moestuin heb je ongeveer een halve dag nodig om de moestuin te onderhouden. Daarnaast moet je natuurlijk ook regelmatig water geven aan je moestuin.

Wat is de beste tijd om een moestuin aan te leggen?

Je kunt eigenlijk het hele jaar door een moestuin aanleggen, behalve als het vriest of wanneer het erg warm weer is.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *