Ben jij op zoek naar een makkelijke kamerplant, die je ook nog eens gemakkelijk kunt stekken? Dan is een vetplant zeker een slimme keuze, zoals een sedum burrito of de kalanchoë. Maar hoe stek je nou een vetplant en hoe verzorg je jouw stekje? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Stekken

Een plant stekken is over het algemeen niet erg moeilijk, ook een vetplant kun je gemakkelijk stekken. Hiervoor moet je natuurlijk wel verschillende stappen volgen, je wil natuurlijk niet dat het alsnog mis gaat. Het wordt aangeraden om jouw vetplant te gaan stekken in het voorjaar. Dit komt doordat het plantje in de winter en herfst minder hard groeit dan in het voorjaar. Zodra je je vetplantje stekt in het voorjaar weet je zeker dat de kans dat het stekje alsnog dood gaat erg klein is.

  • Als eerst is het natuurlijk van belang dat je alles bij de hand hebt, je wil natuurlijk niet misgrijpen. Denk bijvoorbeeld aan een scherp mesje en een schaartje.
  • Vervolgens is het van belang dat je met het scherpe mesje een blad zo dicht mogelijk van de kern afsnijdt.
  • Ook is het belangrijk om te weten dat je de buitenkant van je plant gaat stekken. Zodra je je blad hebt afgesneden is het van belang dat je het stekje laat drogen.
  • Laat de stek overigens niet in zonlicht branden, je wil natuurlijk geen verbrand stekje. Na ongeveer een week is het plantje gedroogd te hebben kun je het blaadje in een potje met aarde leggen.
  • Vervolgens begraaf je de wortel onder de aarde. Daarna is jouw minivetplantje klaar om lekker te groeien!
  • Een vetplant is een langzame groeier: houd er dus rekening mee dat het erg lang kan duren voordat het stekje uiteindelijk groter zal worden.

Verzorging van je stekje

Je wist vast wel dat vetplantjes niet zo snel groeien. Sta er dan ook niet van te kijken dat jouw nieuwe plantje niet zo snel groeit. Zodra je je stekje geplant hebt, is het van belang om deze de eerste drie dagen water te geven met een plantenspuit.

Ongeveer twee maanden na het stekken, kun je hem in een groter potje doen en zal hij langzaam doorgroeien naar een volwassen vetplant. Natuurlijk kan je je vetplantje wat extra voeding geven, zo weet je zeker dat je plantje erg blij zal zijn. Een vetplant heeft over het algemeen erg weinig water nodig. Geef hem dus eens in de twee weken wat water, hier heeft hij zeker genoeg aan.

Zo stek je een vetplant

Veelgestelde vragen

In welke potgrond moet een vetplant staan?

Gebruik speciale potgrond voor de cactus en vetplant: hier zitten de juiste voedingsstoffen in die in ‘gewone’ potgrond missen.

Hoe vaak moet een vetplant water krijgen?

Een vetplant-stek moet je in het begin water geven met de plantenspuit. Een volwassen vetplant kan goed leven zonder water: geef ze daarom liever te weinig water dan te veel. Geef in de winter ongeveer een keer in de vier weken water.

Wat is de juiste standplaats voor een vetplant-stek?

Een vetplant-stekje wil graag op een lichte plek staan.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *