Wil jij gaan beginnen met moestuinieren, maar heb je niet zo’n grote tuin of heb je niet veel tijd voor een enorme moestuin? Misschien is dan een vierkante meter-moestuin iets voor jou. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een bak met een grootte van een meter bij een meter. Hieronder lees je welke groenten geschikt zijn voor zo’n minimoestuin.

1. Bladgroenten

Wanneer je net gaat beginnen met moestuinieren, is het een goede optie om voor bladgroenten te kiezen. Bladgroenten zijn rucola, spinazie en de slasoorten. Vooral rucola is een toppertje voor de beginners. Heerlijk over de carpaccio, maar ook lekker door een slamix. Nóg leuker en lekkerder is het om rucola zelf te kweken. Bovendien is dit een eenvoudige groente die jou niet zomaar in de steek laat. Bij het oogsten van de rucola pluk je telkens de buitenste bladeren weg, zodat het ‘hart’ van de plant heel blijft. 

2. Snijbiet

De snijbiet zal makkelijk gaan ontkiemen en hier hoef je niet telkens naar om te kijken. Vooral voor de beginnende moestuinier is dit een top-groente: binnen een mum van tijd kun jij al genieten van lekkere bietjes. Bovendien heeft deze groente vaak tot geen last van slakken of andere ongedierte. Last but not least voeg je met snijbieten net wat extra kleur toe aan de vierkante meter-moestuin.

3. Sperziebonen

Sperziebonen zijn zowel lekker en gezond. Bovendien is dit een leuke groente om te kweken, want deze gaan omhoog groeien. Daarom is het belangrijk dat je ze voldoende steun biedt met bijvoorbeeld een bamboestok. Ook willen ze graag geplant nadat de IJsheiligen voorbij zijn, want sperziebonen houden niet van de kou.

4. Radijs

Radijs is heel makkelijk om te kweken. Dit is dus ook een ideale plant om te planten in jouw vierkante meter-moestuin. Je zaait deze groente vanaf maart en april. Vervolgens moet je zes weken geduld hebben totdat je ze kunt oogsten. Het fijne aan radijsjes is dat ze niet veel grond nodig hebben om te kunnen groeien. Wel moet je oppassen dat ze niet door elkaar gaan groeien.

5. Ui

Hmm, ui! Wie houdt er nou niet van? Bovendien is het kweken van deze groente erg eenvoudig. Je kunt de vierkante meter-moestuin vanaf april vergezellen met de ui. Je kunt er maar liefst negen in kwijt, mits je ze genoeg ruimte geeft om te groeien. Vervolgens kun je genieten van een omelet met zelfgekweekte ui.

Veelgestelde vragen

Wat is een vierkante meter moestuin?

Een vierkante meter moestuin is een moestuin van precies één vierkante meter. Ideaal voor kleine tuintjes of wanneer je een kleine moestuin wil.

Welke moestuinplanten zijn geschikt voor een vierkante meter moestuin?

Kies voor moestuinplanten die niet veel ruimte in beslag nemen en die makkelijk te verzorgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan sla, radijs of ui.

Wat is de beste plek voor een vierkante meter moestuin?

Het is belangrijk om de vierkante meter moestuin op een zonnige plek te zetten, maar zorg er ook voor dat hier niet te veel wind staat.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *