We zien het steeds meer: een gesloten terrarium of een terrarium in een flesje. Zo’n glazen ruimte zit vol met leuke plantjes. Leuk om zoiets te kopen in het tuincentrum, maar nóg leuker om zelf een terrarium te maken. Hieronder lees je stap voor stap hoe je een gesloten terrarium eenvoudig in elkaar kunt flansen.

Benodigdheden

  • Allereerst heb je een fles, vaas of een andere glazen bol nodig om een terrarium te verwezenlijken. Het is belangrijk dat deze kan worden afgesloten met een stolp, een kurk of een dop;
  • Om het terrarium te vullen, heb je kleine steentjes, keien, grind of decoratiestenen nodig;
  • Daarnaast heb je actieve koolstof of verbrokkelde houtskool nodig. Dit kun je kopen in een dierenspeciaalzaak op de aquariumafdeling;
  • Ook mag je een zak potgrond en wat veenmos zeker niet vergeten;
  • Nu komt het belangrijkste onderdeel: plantjes! Kies planten uit die van een vochtige omgeving houden en goed kunnen leven in temperaturen tussen de zestien en 25 graden.
  • Als laatst heb je water met zeep nodig om het terrarium blinkend schoon te maken.

Stap 1: Maak het terrarium schoon

Voordat je enthousiast aan de slag gaat om het terrarium op te vullen, is het belangrijk dat je de glazen ruimte goed schoonmaakt. Maak de ruimte schoon met een sopje van groene zeep. Als de ruimte moeilijk te bereiken is, kun je dit schoonmaken met een aquariumborstel. Spoel de glazen ruimte vervolgens goed na met heet water en laat dit drogen.

Stap 2: Voeg stenen toe

Spoel ook de stenen af onder stromend water. Laat deze stenen goed uitlekken en vervolgens opdrogen. Als de stenen droog zijn, kun je deze op de bodem van de glazen ruimte leggen. Een handige manier om dit te doen – zonder het glas te beschadigen – is om het glazen voorwerp op zijn kant te leggen. Deze stenen dienen als afwatering.

Stap 3: Koolstof of houtskool en potgrond

Leg in het midden van de steentjes koolstof of houtskool. Leg dit in de vorm van een cirkel. Als de opening van het glas niet groot genoeg is, kun je een trechter maken van een A4-papiertje. De houtskool heeft een zuiverende werking en zorgt ervoor dat schimmels geen kans maken. Boven op de houtskool leg je potgrond van zo’n acht centimeter dik. Verdeel de potgrond met je vingers of met een vorkje over de bodem van het terrarium.

Stap 4: Plantjes en mos

Haal de plantjes uit hun binnenpotje en schud er voorzichtig de droge aarde ervan af. Zet de plantjes van klein naar groot in het terrarium. Leg tenslotte wat mos boven op de potgrond rondom de plantjes. Giet vervolgens wat regenwater in de fles. Klaar is Kees!

Pagina beoordelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.