De meeste Nederlanders gaan ieder jaar op een welverdiende vakantie. Er zweeft alleen wel een groot nadeel aan de vakantie: jouw groene vrienden kunnen helaas niet mee… Als je terugkomt van de zon wil je natuurlijk dat jouw planten er nog net zo florissant bij staan als toen je vertrok. Hieronder geven wij jou een aantal tips om jouw planten te laten overleven wanneer jij weg bent.

Tip 1: Watergeefsysteem

Je kunt jouw planten voorzien van een watergeefsysteem. Dit zijn pijpjes gemaakt van terracotta die je in de grond steekt. Vul deze pijp met water en het water druppelt langzaam in de aarde. Een goede manier om jouw plant continu te voorzien van water.

Je kunt ook zelf een watergeefsysteem in elkaar flansen. Knip een lege fles doormidden: je gebruikt de bovenkant van de fles. Maak drie gaatjes in de dop en pak een panty. De panty doe je over de fles en vervolgens draai je de dop erop. Vul de fles met water en steek deze in de grond. 

Tip 2: Doe de gordijnen een stukje dicht

Je doet de gordijnen niet dicht omdat de planten van privacy houden als ze alleen thuis zijn, maar om de lichtinval te verminderen. Hoe minder licht de planten krijgen, hoe minder water ze nodig hebben. Zet de planten daarentegen niet in een te donkere ruimte, zoals een kelder. Ze moeten namelijk nog wel iets van licht binnenkrijgen.

Tip 3: Schoteltjes

Voordat je vertrekt is het verstandig om schoteltjes onder jouw planten te zetten, mits ze in een pot staan met gaten onderin. Zo hebben de planten genoeg water tot hun beschikking, ook wanneer jij er niet bent. Wel zo handig.

Tip 4: Knus bij elkaar

Het kan slim zijn om al jouw planten bij elkaar te zetten – als ze geen last hebben van beestjes. Wanneer planten dicht bij elkaar staan in een kleine ruimte, wordt de luchtvochtigheid verhoogd. Hierdoor worden ze vrolijk en ze gaan beter leven. Planten blij, jij blij.

Tip 5: Een goede buur

Wanneer je langer dan een week op vakantie gaat, zijn de bovenstaande tips niet voldoende voor een langere tijd. Het is daarom verstandig om hulp van buitenaf te vragen. Je kunt bijvoorbeeld de buren of vrienden vragen of ze een keer per week jouw planten willen voorzien van een dorstlessing. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.