oleander snoeien

Een oleander is een prachtige plant die uitbundig kan bloeien. Het kan zelfs een enorme struik worden die heel wat meters in beslag kan nemen. Ben jij ook een trotse bezitter van de oleander en mag deze wel een snoeibeurt gebruiken? Hieronder lees je hoe en wanneer je deze mooie plant het beste kan snoeien.

Verzorging van de oleander in het algemeen

Om een oleander mooi en uitbundig te kunnen laten groeien, heeft de plant de juiste verzorging nodig. Een oleander is verkrijgbaar in verschillende kleuren: de meest voorkomende kleuren zijn roze, rood, geel en wit.

Een oleander wil graag veel water krijgen. Geef hem daarom – vooral in de zomer – iedere dag een slok water. Daarnaast staat de oleander graag in de volle zon en in een grote pot. Als de oleander te groot wordt of kale plekken vertoont aan de onderkant, kan een snoeibeurt een oplossing bieden. Let op: een oleander is niet winterhard, en wil daarom in de winter graag naar binnen.

Een oleander die kaal wordt aan de onderkant kan duiden op ruimtetekort. De oleander wil wellicht wel in een grotere pot staan met verse potgrond, zodat de plant weer goed en uitbundig kan groeien en bloeien.

Hoe moet ik de oleander snoeien?

Allereerst is het belangrijk om een scherpe snoeischaar erbij te pakken. Met deze snoeischaar ga je aan de slag: haal takken weg waar je wil dat de plant het volgende jaar weer gaat uitlopen. Dit is namelijk het moment om jouw oleander in de vorm te snoeien naar jouw wens. Haal ook lelijke takken, die bijvoorbeeld geen knoppen meer hebben, weg.

Tips hoe je de oleander kunt snoeien

Wanneer moet ik de oleander snoeien?

Een oleander kun je zowel in de herfst snoeien als in het voorjaar. De voorkeur gaat uit naar de herfst, nog voordat je ‘m naar binnen verplaatst om te overwinteren. Snoeien in het voorjaar is overigens ook geen slecht idee, als je vindt dat de plant achteraf gezien toch te groot is geworden. Na een snoeibeurt in het voorjaar zal de plant bovendien ook snel herstellen, aangezien de sapstroom in deze periode langzaam weer op gang komt.

Veelgestelde vragen

Is het snoeien van een oleander noodzakelijk?

Wanneer de oleander te groot is geworden of kale plekken vertoont, kan het goed zijn om de plant te snoeien. Ook om voor het volgende jaar de groei te stimuleren kan een snoeibeurt goed van pas komen.

Wanneer moet de oleander naar binnen?

De oleander is niet winterhard en moet dus in de winter naar binnen gezet worden. Doe dit als de eerste nachtvorst is voorspeld.

Moet ik uitgebloeide bloemen van de oleander wegknippen?

De uitgebloeide bloemen van de oleander kun je heel eenvoudig, gewoon met je handen, weghalen.

1/5 - (2 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *