Ben jij van plan om je eigen moestuintje te beginnen? Er zijn erg veel soorten groenten en fruit die je kan planten en telen. Voor vele mensen zijn er erg veel voordelen aan het hebben van je eigen moestuin. Ben jij erg benieuwd naar welke groenten en fruit je kan planten? Lees dan snel verder en ontdek het! 

1. Courgettes 

De courgette is een erg populaire groente om te gaan verbouwen in je moestuintje. De courgette kan je eigenlijk ook best makkelijk planten en onderhouden. Je moet wel even goed kijken wanneer je de courgette het beste kan kweken. Vaak wordt het aangeraden om de courgette rond april en mei te gaan planten, dan is het namelijk de beste tijd voor ze om in de grond te staan en te groeien. 

Zorg er wel voor dat je de courgette neerzet op een plekje waar niet te veel wind komt, maar wel een zonnige plek. Dit is namelijk handig, doordat ze van een zonnig plekje houden. Als je de courgettezaadjes hebt geplant, wordt het aangeraden om ze niet gelijk veel water te geven. Het kan dan al snel zo zijn dat je te veel water hebt gegeven. Als de zaadjes ongeveer twee weken in de grond zitten, kan je ze meer water geven. 

Het duurt ongeveer zes weken voordat je de courgette kan gaan oogsten. Vaak zijn ze na zes weken namelijk vijftien tot twintig centimeter lang. 

2. Wortels

Het is over het algemeen best bekend dat jij je eigen wortels kan gaan kweken en uiteindelijk oogsten. Het wordt dan ook zeker vaak gedaan door mensen, die een eigen moestuintje hebben. Als jij ook graag je eigen wortels wilt gaan kweken, kijk dan vooraf goed naar welke maand je dit het beste kan doen.

Het wordt vaak aangeraden om tussen maart en juli al te beginnen met het kweken van de wortels. Als je het in maart al doet, dan kan je al beginnen met oogsten in juni. Doe je het toch wat later? Dan kan je ongeveer in oktober beginnen met oogsten. Je moet dus wel even geduld hebben als je graag wortels wilt gaan kweken, maar als je lang genoeg wacht dan heb je wel een goed en lekker resultaat. 

Als het best wel droog weer is, dan hoef je niet te vaak water te geven. Merk je wel dat er wat dode bladeren zijn? Haal die dan wel even weg en gooi ze weg. 

3. Frambozen

Frambozen planten in je eigen tuin, kan best een stuk schelen als het gaat over de prijzen. Vaak is het namelijk zo dat je best wel wat kwijt bent aan frambozen die je in de supermarkt koopt. Daarom wordt het vaak aangeraden om je eigen frambozen te kweken. 

Kijk wel goed naar het seizoen wanneer je ze gaat planten, want je hebt zomerframbozen en ook herfstframbozen. Er wordt wel vaak gezegd dat de herfstframbozen wat steviger zijn. Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om frambozen in een pot te gaan doen. Dan is het juist handiger om te kiezen voor de dwergframbozen. Die zijn namelijk ideaal om in een pot te doen. 

Als jij je eigen frambozen wilt gaan planten kan je dat doen tussen oktober en april. Dit is een best ruime tijd, maar dat is wel fijn. Zorg er wel voor dat je ze niet gaat planten als er strenge vorst is. Daar kunnen ze namelijk niet zo goed tegen. Rond juni en oktober kan je dan eindelijk beginnen met het oogsten van de frambozen. Dit verschilt wel per framboossoort. 

4. Rode bessen

Deze fruitsoort kan je eigenlijk niet missen, als je een eigen moestuintje hebt. Dit gaat over de rode bessen, die worden vaak ook wel aalbessen genoemd. Dit zijn heerlijke zoete bessen die vaak worden gebruikt bij verschillende toetjes. 

Je kan de rode bessen zowel in de zon zetten, als in de schaduw. Vaak hebben ze wel een voorkeur naar een plekje in de zon, en dan worden ze ook wat zoeter. Als je dus graag zoete besjes wilt, dan moet je ze in de zon zetten. 

Je kan ze tussen mei en september gaan planten. Je moet ook hier even wat geduld hebben, maar vaak tussen juli en augustus kan je ze gaan oogsten. Je kan dan heerlijk genieten van deze zoete bessen. 

Veelgestelde vragen:

Zijn rode bessen zoete besjes?

Zeker, ze worden vaak het zoetst als je ze een plekje geeft in de zon.

Kan je frambozen ook in een pot kweken?

Ja, je kan bepaalde soorten frambozen ook in een pot planten. Zo kan je bijvoorbeeld de dwergframbozen in een pot doen.

Hoeveel weken moet je ongeveer wachten om courgettes te oogsten?

Ongeveer zes weken nadat je ze hebt geplant, kan je de courgette oogsten.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *