Veel mensen vinden het belangrijk om een mooi gazon te hebben in je tuin. Dit staat natuurlijk ook erg mooi in je tuin. Het kan al snel een minder mooi gezicht worden als je niet een heel mooi gazon hebt. Je kan er natuurlijk zelf voor zorgen om een mooi gazon te hebben. Je kan dit onder andere doen door je tuin te verticuteren. Wil jij weten wat het is en hoe je dit het beste kan doen? Lees dan snel verder en ontdek de beste tips!

1. Wat is het?

Het is natuurlijk ook best handig dat je weet wat verticuteren inhoudt en wat je doet als jij je gazon gaat verticuteren. Het woord verticuteren is een samenstelling van twee woorden, deze twee woorden zijn verticaal en cut. Hiermee wordt eigenlijk ook al wel verteld wat verticuteren betekent. 

Tijdens verticuteren ga je verticaal een snede maken in het gras. Door deze snede te maken in je gras verwijder je een viltlaag. In de viltlaag zitten verschillende natuurlijke materialen die in het gras blijven hangen. Tijdens het verticuteren haal je deze dus weg. Ook snijd je de wortels door van het gras tijdens het verticuteren. 

Je kan je gazon gaan verticuteren op verschillende manieren, zo heb je bijvoorbeeld een verticuteermachine, maar je hebt ook een verticuteerhark. Met deze hark moet je het wel allemaal zelf doen. Wil je dit liever niet handmatig doen, dan wordt het altijd aangeraden om een verticuteermachine te halen, want die doet het eigenlijk voor je. 

2. Wanneer verticuteren?

Je gazon gaan verticuteren kan je in principe elk moment van het jaar doen, maar er zijn natuurlijk bepaalde tijden dat het beter is om te doen. Zo wordt het vaak aangeraden om het in het voorjaar te doen en dan tussen de maanden maart en mei. Als je het in het voorjaar doet, dan kan je er bijna de hele zomer ook wel van genieten. Vervolgens wordt het dan ook aangeraden om het in het najaar te doen, dit kan je dan het beste doen tussen augustus en oktober. Zo ligt ook in de winter je gazon er mooi bij. 

Als je aan de slag gaat met het gazon verticuteren, dan wordt het aangeraden om dit te doen op een dag, dat het niet te warm is en te zonnig. Dit is niet alleen fijner voor jezelf, maar ook nog eens voor het gras. Het is ook niet erg als het daarna licht gaat regenen. 

3. Grasmaaien

Voordat je gaat verticuteren is het handig dat je eerst gaat grasmaaien. Dit wordt dan ook altijd aangeraden als het gaat om je gazon verticuteren. Door alvast je gras te gaan maaien, kan je tijdens het verticuteren nog beter bij de viltlaag. Dit is natuurlijk precies wat je wilt en wat je moet doen tijdens het verticuteren. 

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit of je gras vochtig is of niet. Eigenlijk wordt het vaak aangeraden om juist met vochtig gras te gaan verticuteren. Mocht het nou zo zijn dat je gaat verticuteren en je gras is best wel droog, dan wordt het vaak aanbevolen om ook nog te gaan sproeien vooraf. Op deze manier is je gras vochtig en dat is dus handig als je gaat verticuteren. 

4. Verticuteermachine instellen

Als je aan de slag gaat met de verticuteermachine is het natuurlijk belangrijk dat je die goed hebt afgesteld. Als je dit niet doet, kan het er uiteindelijk best lelijk uitkomen, dit is natuurlijk niet wat je wilt.

Als je de verticuteermachine gaat instellen is het belangrijk dat je gaat kijken naar hoe dik of dun de viltlaag is van je gazon. Heb je nou een best dunne viltlaag, dan wordt het aangeraden om de verticuteermachine in te stellen op ongeveer twee millimeter diep. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je een dikke viltlaag hebt, dan is het handig om je verticuteermachine in te stellen op een diepte van vier of vijf millimeter. 

Veelgestelde vragen:

Hoe moet je de verticuteermachine instellen voor een dikke viltlaag?

Als je een dikke viltlaag hebt, dan wordt het aangeraden om de verticuteermachine in te stellen op een diepte van vier of vijf millimeter. 

Moet je grasmaaien voor het verticuteren?

Het wordt wel altijd aangeraden om gras te gaan maaien voor het verticuteren. Op deze manier kan je namelijk beter bij de viltlaag.

Wanneer in het voorjaar kan je gaan verticuteren?

In het voorjaar heb je ruim de tijd om te gaan verticuteren. Zo wordt het vaak aangeraden om dit te doen tussen de maanden maart en mei. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *