Wanneer mensen gras in hun tuin hebben, stuiten ze vaak op het probleem dat deze geel wordt. Dat is natuurlijk zonde. Toch is het niet eenvoudig te voorkomen, want een gazon heeft nou eenmaal veel onderhoud nodig. Wil jij weten wat de oorzaak is van een geel gazon en hoe je het kunt voorkomen? Wij helpen je uit de brand.

Hoe komen die gele plekken daar?

Laten we vooropstellen dat er ontzettend veel oorzaken bestaan die geel gras veroorzaken. 

  • Je hebt het gras te kort gemaaid. Bij de volgende maaibeurt is het daarom aan te raden om de grasmaaier te verstellen. In het voorjaar kun je 2,5 centimeter aanhouden en in de rest van het jaar mag je 4,5 centimeter aanhouden.
  • Pas op dat je het gazon niet te veel bemest. Dit kan namelijk averechts werken, met een geel gazon tot gevolg. Het gazon krijgt in dat geval te veel voedingsstoffen binnen die hij niet kan verwerken. Probeer dus niet vaker dan twee keer het gazon te bemesten.
  • Om voort te borduren op het vorige punt, is het belangrijk dat je de mest goed verdeeld over het gras. Zorg er ook voor dat je niet gaat bemesten wanneer het gras nat is. Dit kan ervoor zorgen dat het gras gaat verbranden, en dus geel wordt.
  • Het gras kan te nat of te droog zijn.
  • Heb jij viervoeters rondlopen in huis? Dan kan het natuurlijk voor komen dat deze een plasje plegen op jouw gras. Deze urine kan ook gele vlekken veroorzaken.
  • Schimmels, engelingen en emelten kunnen gele vlekken in het gazon veroorzaken. Engelingen zijn larven van de meikever en emelten zijn larven van de langpootmug. Deze beide beesten moet je bestrijden. Schimmels kun je én niet voorkomen én niet bestrijden. Je moet het gras in dat geval volledig herstellen.

Herstellen

Voor elk probleem bestaat er een oplossing. Nou ja, bijna dan. Je kunt bijvoorbeeld jouw grasmaaier afstellen en de messen vervangen. Ook kun je jouw huisdier afleren om niet zijn behoefte te doen op het gazon. Toch is het herstellen van een mooi gazon een stuk lastiger dan je denkt.

Allereerst is het belangrijk dat je de wortels van het gazon checkt. Als deze nog goed zijn, kom je al een heel eind met water en bemesting geven. Als er niet veel over is van de wortels, moet je deze weghalen. Er ontstaat een kale plek in het gras en het is belangrijk dat je dit meteen in moet zaaien.

Veelgestelde vragen

Waarom wordt mijn gazon geel?

Gras wordt vaak geel door te weinig of juist te veel water, of door te veel of te weinig mest.

Hoe kan ik geel gras weer herstellen?

Geef eerst water en bemesting op de plek waar het geel wordt. Als dit niet werkt en er niet veel wortels meer over zijn, kun je het gele stuk weghalen en meteen inzaaien.

Wat is de beste manier om een gazon te onderhouden?

Het is belangrijk om twee keer per jaar het gras te verticuteren. Hierdoor blijft het gazon luchtig en heb je minder last van onder andere mos. Ook moet je regelmatig water geven en een keer per jaar kalk strooien. Vergeet ook niet om het gazon te bemesten.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *