De moestuin wil je het voor een groot deel beestjes-vrij houden. Het is natuurlijk zonde dat jouw oogst volledig wordt opgegeten zonder dat jij ervan hebt kunnen genieten. Toch zijn er een aantal beestjes die goed zijn voor jouw moestuin en die je niet weg wil hebben. Hoe je dit aanpakt, lees je hieronder.

Ongedierte

Heb jij last van muizen of slakken in de moestuin? Daarvoor bestaat gelukkig een simpele oplossing. Je moet simpelweg een knoflook- en venkelplant planten in jouw moestuin. Deze beestjes hebben daar namelijk een hekel aan. Wees in ieder geval zuinig met (chemische) bestrijdingsmiddelen. Ook al jaag je hiermee het ongedierte weg, ook zullen er een hoop andere beestjes sterven die je wel nodig zult hebben in de moestuin.

Een goed en natuurlijk alternatief is een middel van knoflook, chilipepers en rabarber. Vul een grote pan met deze ingrediënten – inclusief de schillen – en een flinke scheut water. Breng dit goedje aan de kook en laat het vervolgens afkoelen. Laat het ongeveer een dag staan en giet dit mengsel vervolgens in een plantenspuit. Laat het sprayen maar beginnen!

Een natuurlijke tuin

Met een natuurlijke tuin bedoelen we het nabootsen van de natuur. Plant in de buurt van jouw moestuin daarom bloembollen, struiken, bomen, nestkasten en gebruik natuurlijke materialen zoals bamboe en boomschors. Hiermee lok je dieren die juist goed zijn voor jouw tuin. Denk maar aan de egel, padden, vleermuizen en dieren die leven in de bodem zoals wormen. Deze zijn de vijanden van de insecten. Een egel eet namelijk veel slakken. Dat is nog eens een fijne win-winsituatie.

Bedek jouw moestuin

Is jouw moestuin niet zo groot? Dan kun je middelen gebruiken om jouw moestuin te beschermen. Je hebt speciale doeken die je over de bak kunt leggen waarin jouw planten staan. Hiermee voorkom je dat insecten bij jouw moestuinplanten kunnen komen en nog erger: het leggen van eitjes. Ook kun je insectengaas gebruiken om de planten af te dekken.

Planten waar insecten niet van houden

We benoemden net al kort dat knoflook en venkel ideaal is tegen muizen en slakken. Ook kun je kruiden planten in jouw moestuin. Basilicum houdt bijvoorbeeld vliegende beestjes weg – denk aan de witte vlieg. Ook hebben mieren een hekel aan munt, peterselie en lavendel. Daarnaast zullen planten met een citroengeur muggen wegjagen. Daarnaast zullen de goede beestjes blijven.

Veelgestelde vragen

Hoe bestrijd ik op een natuurlijke manier beesten uit de moestuin?

Je kunt jouw planten afdekken door middel van een gaas. Ook kun je het dieren moeilijk maken om bij jouw planten te komen door middel van grind.

Met welke planten kun je ongedierte verjagen?

De meeste ongedierte hebben een hekel aan planten als munt, lavendel, citroengras en knoflook.

Wat trekt muizen aan in de tuin?

Muizen komen vooral af op voedsel. Als jij dus voedsel in jouw tuin hebt liggen – zoals brood of noten voor vogels – is dat een aantrekkelijke plek voor muizen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *