Wanneer je af en toe een beestje ziet rondkruipen in jouw tuin, hoef je je nog geen zorgen te maken. Echter, wanneer het begint te krioelen is er al gauw sprake van een plaag. Veel mensen pakken meteen de gifspuit erbij. Toch is dit niet de juiste oplossing. Er zijn namelijk betere bestrijdingsmiddelen die beter zijn voor het milieu. Hieronder lees je meer over het aanpakken van ongedierte in jouw tuin.

Natuurlijke bestrijders

Allereerst is het belangrijk om het te proberen met natuurlijke bestrijders, oftewel beestjes. Lieveheersbeestjes zijn gek op luizen. Probeer daarom lieveheersbeestjes naar jouw tuin te lokken. Als deze niet vanzelf naar jouw tuin komen, dan kun je zakjes met larven kopen. Leg deze neer bij een plant en ze zullen vanzelf uitkomen en op zoek gaan naar hun prooi. Zo’n larve kan al gauw tachtig bladluizen eten. Daarnaast kun je ook planten inzetten als bestrijdingsmiddel. Plant bijvoorbeeld een lavendelstruik: deze houden fruitvliegjes tegen. Bovendien is dit een stuk veiliger dan een chemisch middel.

Middeltjes tegen slakken

Slakken zijn dol op jonge planten, moestuinplanten en de soort ‘hosta’. Bescherm deze groene vrienden dan ook tegen de slakken, want voor je het weet zit jouw plant vol met gaten. Dat is natuurlijk zonde. Allereerst kun je slakken proberen te vangen. Leg een natte krant neer rondom de plant. Slakken trekken hier massaal naartoe en vervolgens kun jij alle slakken buiten jouw tuin plaatsen. Daarnaast kun je eierdoppen, cacaodoppen of boomschors leggen rondom jouw favoriete plant. Pas wel op met cacaodoppen: deze zijn giftig voor honden. 

Middeltjes tegen mieren

Jakkes, als er eenmaal mieren zijn gespot in jouw tuin kom je er niet zo gauw meer van af. Ze zijn pas écht vervelend als ze jouw huis weten binnen te treden. Allereerst kun je een lavendelplant planten in jouw tuin. Mieren houden niet van deze plant. Ook houden mieren niet van munten. Je kunt een munt in de grond stoppen en wellicht zullen de mieren voorgoed verdwijnen. Daarnaast is het belangrijk om kleine kieren en gaten dicht te maken.

Middeltjes tegen muizen

Muizen kunnen behoorlijk wat schade aanrichten. Ze vinden het lekker om bij jouw voedsel te komen en komen dus af op etensresten. Zorg er daarom in eerste instantie voor dat muizen geen kans maken bij jouw voedselvoorraad. Als je muizen wil lokken, kun je pindakaas, havermout of chocolade gebruiken. Heb jij een spinnende viervoeter rondlopen? Ook deze kan vast een handje helpen met het verjagen van muizen.

Veelgestelde vragen

Hoe bestrijd ik ongedierte in de tuin?

Het is belangrijk dat je je tuin netjes houdt. Gooi oude bladeren en takken weg en zorg ervoor dat er geen etenswaren in de tuin liggen die muizen aantrekt. Ook is het belangrijk om te zorgen voor nestkasten en genoeg beplanting. Als de ongedierte extreem is, kun je ongediertebestrijdingsmiddelen kopen.

Hoe komt er ongedierte in mijn tuin?

Ongedierte komt vooral af op voedsel. Laat je dus veel in jouw tuin slingeren, en dat betekent ook dode bladeren, takken of planten, dan zal ongedierte dit aantrekkelijk vinden.

Waar houdt ongedierte niet van?

Ongedierte zoals een muis houdt niet van pepermuntgeur. Zet daarom een muntplant in de tuin. Ook insecten houden niet van deze geur.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *