De Pilea Peperomioides, ook wel bekend als pannenkoekplant, is een erg populaire plant. Hij is namelijk erg gemakkelijk te herkennen aan de platte bladeren in de vorm van een pannenkoek. Ook staat deze plant bekend om zijn makkelijke stekwijze. In deze plant groeien namelijk erg veel stekjes. Deze stekjes kun je gemakkelijk grootbrengen. Hieronder kun je lezen hoe je nou eigenlijk zo’n stekje kunt stekken. 

Hoe groeien stekjes?

Pannenkoekplanten krijgen erg snel stekjes. Deze stekjes zijn via de de wortels aan de moederplant verbonden. Als je stekje nog erg klein is, kun je hem er eigenlijk al tussenuit halen. Het wordt wel aangeraden om je stekje tot ongeveer vijf centimeter te laten groeien. 

Stekjes kun je ook laten bij de moederplant laten staan, maar dit kan wel gevolgen hebben voor de groei van de moederplant. Het kost namelijk meer energie en voedingsstoffen van de plant. Als je dit niet wilt kun je de miniplantjes gemakkelijk uit de pot halen.

Hoe stek je de stekjes?

Het is erg gemakkelijk om de minipannenkoekplantjes uit de pot te halen. Je moet de volledige plant uit de pot halen, vervolgens zoek je er een stekje uit die je er tussen uit wil halen. Het is belangrijk dat het plantje zo dicht mogelijk bij de moederplant uitgegraven wordt. Vervolgens zet je het stekje met wortel en al in een ander potje en heb je een nieuwe kleine pannenkoekplant.

Stekjes zonder wortel

Als er een stekje aan de steel van de moederplant groeit, kun je deze er gewoon afsnijden. Je hebt dan een stekje zonder wortel, dit is geen probleem. Je kunt het stekje in een vaasje met water doen. Zorg er wel voor dat je de onderste blaadjes verwijdert en ze niet in het water zitten, anders kan dit gaan rotten. Als je de stekjes lang genoeg in het vaasje hebt, beginnen de stekjes wortels te krijgen. Als de wortels groot genoeg zijn kun je ze in een potje met aarde planten. Ook dan heb je een nieuw pannenkoekplant.

Hoe verzorg je het beste je stekje?

Het is belangrijk dat als je nog een klein stekje hebt, dat deze voldoende water krijgt. Zo gaat jouw baby-pannenkoekplantje snel groeien. Ook is het belangrijk dat deze plant genoeg licht krijgt. Pannenkoekplanten hebben erg veel zonlicht nodig, dus houd dit goed in de gaten. Voor de rest hebben pannenkoekplanten niet echt veel nodig, als je plant het naar z’n zin heeft zal hij snel groeien en nog meer stekjes ontwikkelen.

Veelgestelde vragen

Hoe moet je een pannenkoekplant stekken?

Zitten er babyplantjes aan jouw pannenkoekplant? Dan kun je deze wegsnijden met een scherp mesje. Zorg ervoor dat je het stekje zo dicht mogelijk bij de moederplant afsnijdt, zodat er nog wortels aan zitten.

Een stekje van de pannenkoekplant heeft geen wortels, en nu?

Je kunt het stekje van de pannenkoekplant in het water zetten, waarbij alleen de steel in het water zit. De stek zal vanzelf wortels aanmaken, zodat hij daarna in de grond kan.

Hoe groot moet het stekje van een pannenkoekplant zijn voordat ik deze kan weghalen?

Het stekje van de pannenkoekplant moet ongeveer vijf centimeter groot zijn voordat je deze kan weghalen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *