Wil jij graag wat veranderen in je tuin, maar weet je niet zo goed wat? Dan is een border een hele goede optie. Een border is eigenlijk een strook grond met verschillende plantjes hierin. Met een border krijg je een mooi geheel van verschillende planten. Maar hoe leg je nou zo’n border aan en wat moet je hierover weten? Hieronder bespreken wij het allemaal. 

Hoe leg je een border aan?

Als eerste is het van belang dat je weet wat voor planten je allemaal in jouw border wilt. Het bijzondere aan een border is dat je verschillende planten en hoogtes nodig hebt. Zo maak je een geheel van verschillende planten. Het wordt aangeraden om dit met ongeveer zes soorten planten te doen. Zodra je de planten hebt gekozen kun je gaan beginnen met rekenen. Je moet natuurlijk weten hoeveel grond je nodig hebt voor deze planten. Elke plant heeft ook een bepaalde groeiruimte nodig. Zodra je weet hoe groot de border wordt en wat voor planten je wilt kun je ze gaan plaatsen en dan is het geduld geblazen. 

Geduld

Bij het aanleggen van een border is geduld van groot belang. Het kan namelijk zo zijn dat sommige planten hun formaat nog niet hebben bereikt of dat het er nog niet helemaal zo uitziet zoals jij graag had gewild. In de loop van de tijd zal je echt gaan merken en zien dat het een geheel wordt en dat je eindresultaat in zicht komt.

Zo leg je een border aan

Verzorging

Natuurlijk is het van belang dat je de planten in een luchtige en vruchtbare grond zet. Planten halen namelijk hun voedingsstoffen uit de grond. Zorg er dus voor dat de grond goed geschoffeld is en dat je bijvoorbeeld de planten wat extra voeding geeft. Ook water is erg belangrijk meestal krijgt je border wel genoeg water door middel van regen. Maar in de zomer kan het zijn dat je de planten een extra beetje water geeft. Dit kan door middel van een gieter, maar een sproeier is ook niet overbodig bij extreme warmte. 

Veelgestelde vragen

Hoeveel planten kunnen er in een border?

Hoeveel planten er in jouw border passen, ligt natuurlijk aan de afmeting van de border. Het is mooi als een border vol staat, maar het is wel belangrijk dat een plant goed kan groeien en niet in de weg zit van een andere plant.

Wat is de juiste periode om een border in te planten?

Plant de border in het najaar in, zodat de planten in het voorjaar goed kunnen groeien.

Welke planten kunnen in een border staan?

Het is belangrijk dat je planten van verschillende hoogten kiest, zodat de border mooi vol lijkt. Kies bijvoorbeeld voor eenjarige planten en planten die kleurrijk zijn. Denk aan gladiolen en dahlia’s. Ook kun je boompjes in de border neerzetten, zoals een Japanse esdoorn.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *