Veel plantenliefhebbers hebben wel een Hedera oftewel een klimop in huis.  De klimop is voor zowel binnen als buiten namelijk een echte eyecatcher. Wist je dat je deze prachtige plant ook kunt stekken? Hieronder bespreken wij hoe je het best jouw Hedera kan stekken.

Hedera een hangplant of klimmer?

Vaak wordt een Hedera binnen als hangplant gebruikt, terwijl hij buiten vaak nog veel groter wordt. Het zit namelijk zo, zodra je de Hedera als hangplant wilt gebruiken is het van belang dat hij naar beneden kan groeien. Dit kan bijvoorbeeld door hem in een hangpot te zetten. Zodra je ervoor wilt zorgen dat de plant omhoog klimt, is het de bedoeling dat hij een houvast heeft. Zorg er dus voor dat hij bijvoorbeeld kan leunen op een stuk gaas of bijvoorbeeld schutting. Een Hedera zal erg groot worden op deze manier.

Hedera stekken

Zoals hierboven al benoemd wordt kan je een Hedera ook stekken. Dit kan op een erg gemakkelijke manier. Zorg ervoor dat je dit wel doet in het begin van de zomer tot begin september. Op deze manier heb je het meeste kans van slagen.

  • Knip een uitloper van ongeveer twintig centimeter van de moederplant af, zorg ervoor dat dit vijf blaadjes
  • Vervolgens zet je je uitloper in een glaasje of vaasje met water, wel is het van belang dat de blaadjes het water niet raken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de blaadjes gaan rotten. Dit wil je natuurlijk niet. 
  • Na ongeveer zes weken zal je uitlopers wortels hebben, vervolgens zet je je uitloper ongeveer vijf centimeter met de wortels in een pot. Na een tijdje zal jouw uitloper ene echte volwassen Hedera worden.

Verzorging Hedera

Eigenlijk maakt het niet zoveel uit waar je jouw Hedera neerzet. Een Hedera kan zowel voor binnen als buiten en heeft niet ongelofelijk veel verzorging nodig. Wel is het belangrijk dat de potgrond waar je Hedera in staat lekker luchtig is en dat je de potgrond vochtig houdt. Let wel op, een Hedera houdt niet van te veel water. Zorg er dus voor dat je af en toe een beetje water geeft. Ook heeft een Hedera de eerste twee maanden na aankoop geen extra plantenvoeding nodig, na deze twee maanden wordt het geadviseerd om eens per maand toch wat extra voeding te geven.

Veelgestelde vragen

Is een Hedera giftig?

De bladeren en de besjes die een Hedera is giftig zodra je deze binnenkrijgt. Zorg er dus voor dat huisdieren en of kinderen de blaadjes of besjes niet binnenkrijgt. 

Moet je een Hedera besproeien?

Een Hedera houdt van een hoge luchtvochtigheid. Heb je jouw Hedera in huis staan en is de luchtvochtigheid niet optimaal? Dan wordt het aangeraden om hem af en toe toch een sproeibeurt te geven.

Hoe vaak moet een Hedera water hebben?

In de zomer ongeveer een of twee keer per week. In de winter is dit maar een á twee keer per twee weken.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *