Een strelitzia is een echte must-have plant. Dit omdat hij groot is en bekend staat om haar grote bladeren. Maar wist jij dat je een strelitzia ook kunt stekken? Ben jij nou benieuwd hoe je dit het best kunt doen? Hieronder bespreken wij hoe je het best jouw strelitzia kunt vermenigvuldigen.

Strelitzia stekken

Zodra een plant erg gelukkig is, zal hij babyplantjes gaan groeien. Nou is dit bij de strelitzia niet het geval. Een strelitzia moet je namelijk stekken door de kluit te splitsen. Dit kan best even een klusje zijn. Hieronder staan de verschillende stappen die jij moet volgen, zodat de klus snel geklaard is. 

  • Haal de plant uit de pot.
  • Vervolgens is het tijd om de kluit te gaan splitsen. Het is belangrijk om te gaan kijken of de wortels strak op elkaar zitten, of dat de wortels los zijn. Zitten de wortels strak op elkaar, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen waardoor het gemakkelijk wordt om de kluit te splitsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onder de kraan houden van de kluit, op deze manier gaan de wortels vanzelf wat losser zitten. 
  • Vervolgens is het tijd om de splitsing van de wortels te gaan zoeken in de kluiten, zodra je hem hebt gevonden is het tijd om deze nieuwe kluit van de moederplant af te trekken. Ook kun je ervoor kiezen om de nieuwe kluit van de moederplant te snijden.
  • Zet je nieuwe stek(ken) in een nieuwe pot en klaar is Kees.

Strelitzia verzorgen

Zodra je je nieuwe stekken in een nieuwe pot hebt gezet, is het natuurlijk verstandig om je nieuwe baby strelitzia’s wat extra aandacht te geven. Geef de stekken wat extra voeding en water. De strelitzia is geen moeilijke plant, de plant houdt namelijk van een licht vochtige grond. Daarnaast is af een toe een sproeibeurt ook niet overbodig. Daarnaast houdt de strelitzia van een zonnige plek. Zodra je hier rekening mee houdt moet het helemaal goed komen met jouw strelitzia’s.

Veelgestelde vragen

Welke voeding heeft een strelitzia nodig?

Tijdens de lente en zomer kan jouw strelitzia wel wat extra voeding gebruiken. Geef jouw strelitzia af en toe een beetje kamerplanten voeding. Doe dit niet in de herfst of winter, hier wordt je plant niet beter op. 

Moet je een strelitzia snoeien?

Haal oude bruine bladeren van de plant af. Voor de rest hoeft een strelitzia niet worden gesnoeid.

Is een strelitzia giftig?

Ja, hij is licht giftig, het wordt wel aangeraden om kinderen en huisdieren uit de buurt te houden van deze plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *