dieffenbachia stekken

Met een dieffenbachia in huis fleur jij de boel meteen op. De dieffenbachia heeft enorme groene, opvallende bladeren die de aandacht trekken. Het is dan ook logisch dat je deze plant wil vermeerderen. Maar let op: de dieffenbachia is een van de meest giftige planten. Oppassen geblazen dus tijdens dit werkje.

Gewoon een stuk afsnijden

Gelukkig is een dieffenbachia heel eenvoudig te stekken. Je hoeft alleen maar een stuk van de plant af te snijden en deze in het water te zetten. Vervolgens wacht je totdat de stek wortels aanmaakt en daarna doe je de stek in de grond. Makkelijk, toch? We zetten de stappen hieronder nog even voor je op een rij.

Dieffenbachia stekken in 5 stappen

De dieffenbachia kun je eenvoudig vermeerderen. In dit onderstaande stappenplan lees je hoe.

  1. Pak de dieffenbachia erbij die je wil stekken. Zoek een mooie, lange stengel uit die je wil afsnijden. 
  2. Maak het mesje die je wil gebruiken goed schoon en trek handschoenen aan – de dieffenbachia is giftig.
  3. Snijd de stengel af, net boven de bladeren. Een stengel van zo’n 15 centimeter is prima, het liefst langer.
  4. Zoek een vaasje uit waar je de stengel in wil zetten. Het is belangrijk om deze eerst goed om te spoelen.
  5. Vul het vaasje met water en zet hierin de stek. Voilà, nu is het afwachten totdat de stek wortels aanmaakt.

Nadat de stek wortels heeft aangemaakt kun je de stek verhuizen naar een potje met potgrond. Vanaf dat moment zal de stek alleen maar verder groeien tot een ware plant. Je leest hier hoe je de dieffenbachia het beste kunt verzorgen.

Ook in de grond

Je kunt de stek van de dieffenbachia ook meteen in de grond zetten. Hierbij is het belangrijk om de potgrond lichtvoetig te houden.

Twee manieren om de dieffenbachia te stekken

Veelgestelde vragen

Is het makkelijk om een dieffenbachia te stekken?

De dieffenbachia is een van de makkelijkste planten om te stekken. Je hoeft alleen een stuk stengel af te snijden en deze in het water te zetten.

Moet je water verversen bij het stekken?

Het is belangrijk om het water van de stek zo lang mogelijk te laten staan. In het water bevinden zich namelijk allerlei groeihormonen die de stek heeft aangemaakt en die nodig zijn om wortels aan te maken. Wanneer je dit water ververst, zullen ook de groeihormonen weggaan. Laat het water dus gewoon staan en vervang alleen als het water vies is geworden.

Is een dieffenbachia giftig?

Een dieffenbachia is giftig. Tijdens het stekken moet je dus ook goed opletten dat je het witte sap van de plant niet op jouw huid krijgt. 

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *