Nog even en dan kunnen we de kerstboom weer optuigen. Kerst is altijd een gezellige tijd, te danken aan de sfeervolle lichtjes en glinsterende accessoires. Het duurt dan ook niet meer lang voordat we ons huis mogen omtoveren in de kerstsferen: dit is dan ook het ideale moment om zelf creatief aan de slag te gaan. Je kunt namelijk van planten uit eigen tuin leuke kerstdecoratie maken. Hieronder zetten we geschikte planten voor je op een rij.

1. Hulst

De hulst is natuurlijk dé plant wanneer we denken aan kerst. In ieder kerststukje zit wel een takje hulst verwerkt, dat je kunt herkennen aan zijn glimmende, stekelige blad met rode besjes. Wanneer je zelf kerstdecoratie wil maken moet je daarom ook zeker op zoek gaan naar hulst. 

2. Skimmia

De skimmia heeft wel iets weg van de hulst. Ook deze plant heeft donkergroene, glimmende bladeren en rode besjes. Toch vormen de besjes van een skimmia samen een grotere hoeveelheid, waardoor je op een slimme manier meer kleur terug kan halen in jouw kerststukje. Knip een paar takjes af van de skimmia en combineer het met andere groene takken. 

3. Eucalyptus

Eucalyptus wordt niet zozeer gelinkt met kerst, maar kan prachtig staan in jouw kerstdecoratie. Deze plant geeft namelijk een mooie maar stoere uitstraling aan jouw kerststuk. Eucalyptus kun je herkennen aan de doffe bladeren die wel een beetje grijsachtig lijken. Bovendien blijft gedroogde eucalyptus erg lang goed in huis.

Zo maak je een kleine kerstkrans van eucalyptus

4. Den of conifeer

Om jouw kerststukje meer body te geven kun je takken van de den of de conifeer gebruiken. Deze takken geven ook zeker het gevoel van kerst, aangezien de takken van deze planten vaak worden gelinkt aan de kerstboom. Je kunt natuurlijk ook gewoon takken van de kerstboom gebruiken in jouw kerststuk. Bovendien kun je jouw kerstdecoratie afmaken met dennenappels. 

5. Zuurbes

De zuurbes heeft ook, net als de skimmia en de hulst, rode besjes aan zijn takken hangen. Een tak van deze plant kan dan ook prima worden gebruikt in jouw DIY-kerststuk. Naast dat je de zuurbes kunt gebruiken in jouw kerststuk, kan een tak van een zuurbes ook gezellig staan in een vaasje of pot. 

Veelgestelde vragen

Welke planten zijn geschikt voor kerststukjes?

Planten zoals de conifeer, den, zuurbes en hulst zijn goed geschikt voor het maken van kerststukjes.

Hoeveel verschillende planten kun je gebruiken in een kerststukje?

Gebruik ten minste vijf verschillende soorten planten om meer body te geven aan jouw kerststukje.

Hoe houd je je kerststukje zo lang mogelijk goed?

De oase waar je de planten in steekt, moet je vochtig houden. Hierdoor krijgt de plant ook vocht binnen en blijven de planten langer mooi.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *