Ben je graag bezig in de tuin? Wil je graag meer vlinders in je tuin zien? Het is eerst belangrijk dat je weet hoe een vlinder leeft en wat ze nodig hebben om goed te kunnen leven. Ze hebben onder andere bloemen nodig met nectar. Wat moet je aanschaffen om je tuin vlindervriendelijk te krijgen? Lees snel verder! 

1. Vlinderplanten

Je hebt natuurlijk verschillende soorten vlinderplanten die je kan aanschaffen. Zo heb je bijvoorbeeld de judaspenning. De judaspenning is een relatief makkelijke plant, want je kan ze bijna in elke soort grond planten. Vlinders vinden deze plant vooral leuk door de vrolijke paarse blaadjes die de judaspenning bloeit. De judaspenning groeit het beste in de maanden mei en juni. In deze maanden kunnen de vlinders ervan genieten. Er wordt vaak gezegd dat je de judaspenning niet kan missen in een vlindertuin. 

Ook lavendel wordt erg geliefd bij de vlinders, dit komt mede door de sterke geur wat lavendel af geeft. Het is niet alleen goed om vlinders in je tuin te krijgen, maar het schrikt ook nog eens bladluizen af, want die vinden de geur te sterk. Je kan lavendel het beste neerzetten op een plek waar veel zon schijnt. 

2. Vlinderstruik

De ideale plant om vlinders aan te trekken tot je tuin is natuurlijk de vlinderstruik. Je kan de vlinderstruik in allerlei maten en kleuren krijgen. Zorg wel voor genoeg ruimte in je tuin, want een vlinderstruik kan zo een paar meter in de lengte groeien. Als je geen ruimte hebt, maar je wilt wel een vlinderstruik dan is het ook mogelijk om een laagbloeiende vlinderstruik te halen.

Je kan een vlinderstruik het beste planten in het voorjaar. Het wordt aangeraden om een vlinderstruik niet te planten in een zure grond, want dan heb je kans dat die geen voedingsstoffen krijgt. Het beste is om de vlinderstruik op een plek te zetten waar die veel zonlicht krijgt.

Het is ook de bedoeling dat je een vlinderstruik gaat snoeien. Je kan dit het beste doen rond half maart, dat wordt namelijk vaak aanbevolen. Let ook goed op dat je de juiste gereedschappen gebruikt. Als je daar niet uitkomt kan je altijd iemand vragen die er verstand van heeft. Tussen augustus en oktober kan je de uitgebloeide bloemen verwijderen. 

3. Moestuin

Als je een moestuin in je tuin hebt, kun je ook die vlindervriendelijk maken. Op die manier zorg je voor planten waar vlinders wat aan hebben. Het is belangrijk dat de planten in je moestuin genoeg nectar kunnen geven. Vergeet ook zeker niet wat te gaan planten voor de rupsen, want zonder rupsen heb je ook geen vlinders.

Als jij je moestuin rups vriendelijk wilt houden, wordt het vaak aangeraden om de brandnetels niet weg te halen. Dit wordt aangeraden, omdat rupsen er blij van worden.

4. Voedsel

Als de vlinders dan uiteindelijk echt volwassen zijn geworden willen ze het liefste heel veel nectar. Nectar is een wat ‘dikkere’ vocht wat ze uit bloemen halen. In nectar zit veel suiker, maar ook vitaminen en mineralen. De vrouwelijke vlinders hebben dit vooral nodig, want als ze nectar hebben kunnen ze ook eitjes maken. 

In het najaar kan het wel vaak voorkomen dat vlinders graag een rottend stuk fruit willen eten. Denk bijvoorbeeld aan een appel of een pruim. Door deze in je tuin te leggen zal je merken dat er meer vlinders komen.

Wanneer kan je een vlinderstruik planten?

Het is het beste om een vlinderstruik in het voorjaar te planten.

Lusten vlinders rottend fruit?

Jazeker, als je bijvoorbeeld een rottende appel in de tuin legt zal je merken dat er meer vlinders komen.

Vinden vlinders lavendel een fijne plant?

Jazeker, mede door de sterke geur van lavendel vinden ze het een goede plant.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *