bloemschikken

Het geven van een bloemetje aan iemand is natuurlijk altijd een goed idee. Een bos bloemen kan namelijk voor iedere gelegenheid: als iemand jarig is, als je iemand beterschap wil wensen of zomaar. Het is overigens nóg leuker als je zelf een bosje bloemen kunt schikken. Wat je nodig hebt voor bloemschikken, zetten we hieronder voor je op een rij.

Essentiële materialen voor bloemschikken

Voordat je kunt gaan bloemschikken, is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste materialen in huis haalt. 

1. Bloemen

Zonder bloemen kan de klus natuurlijk niet beginnen. Zorg er daarom voor dat je naar de bloemist gaat voor een aantal mooie bloemen. Je kunt werken in verschillende kleuren, maar je kunt ook een bepaald thema aanhouden zoals het thema liefde. Naast bloemen is het ook belangrijk om bladgroen in huis te halen, zodat het boeket iets meer afwisseling en body krijgt.

2. Gereedschap

Bij het bloemschikken komt ook het nodige gereedschap om de hoek kijken. Denk bijvoorbeeld aan een snoeischaar. Je kunt met een snoeischaar de bloemen op maat knippen, maar je kunt er ook voor zorgen dat je bladeren van de stengels af kunt knippen mocht dat nodig zijn. Je kunt ook een mesje gebruiken om de stengels schuin af te snijden en bijvoorbeeld de doorns weg te halen. Het is natuurlijk ook belangrijk om na te denken hoe je het bosje bloemen gaat verwerken. Wil je de bos bloemen op een vaas zetten, of steek je de stengels van de bloemen in oase? Met oase kun je namelijk bloemen in een bakje zetten, wat ook leuk kan zijn om te geven. Bovendien is bloemendraad ook een must, zodat je de bloemen op hun plek kan houden. 

3. Accessoires

Het is niet per se nodig, maar misschien vind je het wel een leuk extraatje: accessoires. Met accessoires kun je net dat ene extraatje geven aan het boeket. Denk bijvoorbeeld aan een lintje die je om het boeket kunt knopen. Je kunt ook decoratieve stenen of kralen in de bos verwerken. Het is maar net wat jij leuk vindt, en hiermee kun je net dat ene extra detail geven. 

Geschikte bloemen voor een boeket

Als je van plan bent om te gaan bloemschikken, is het verstandig om op zoek te gaan naar bloemen die hiervoor geschikt zijn. Dit hangt af van een aantal factoren: denk bijvoorbeeld aan de gelegenheid en de sterkte en kwaliteit van de bloemen.

Er zijn een aantal populaire bloemen die veelvuldig worden gebruikt in een boeket. Denk bijvoorbeeld maar aan de welbekende roos, die een teken van liefde kan geven. Ook tulpen zijn erg populair in het voorjaar en geven alvast dat vrolijke, zomerse gevoel. Daarnaast zijn ook lelies een mooie aanvulling aan een boeket. Daarnaast kun je denken aan gerbera’s, die wat meer kleur kunnen toevoegen aan het bosje bloemen. Ook kun je wat kleinere bloempjes verwerken in het boeket, zoals gipskruid. Je kunt het boeket zo samenstellen zoals jij dat wil. 

Ook kun je nadenken over de gelegenheid waarvoor je gaat bloemschikken. Ga je een bosje bloemen maken voor jezelf? Dan kun je zelf bepalen welke bloemen jij in jouw boeket wil verwerken. Geef je iemand een bosje bloemen? Dan kun je nadenken welke kleur hem of haar aanspreekt, en wat past bij de gelegenheid. Bij een verjaardag staan kleurrijke bloemen mooi, aangezien dit fleurig oogt. Je kunt ook kijken naar de maand waarin diegene jarig is: aan iedere maand zit namelijk een bloem verbonden. Wil je een bos bloemen maken voor een jubileum? Dan zijn er vaak bepaalde bloemen die je terug kunt laten komen in het boeket. Een narcis is bijvoorbeeld de ideale bloem voor een 10 jarig-jubileum.

Veelgestelde vragen over wat je nodig hebt voor bloemschikken

Welke bloemen zijn het beste voor beginners in bloemschikken?

Voor beginners zijn sterke bloemen zoals rozen, chrysanten, anjers en gerbera’s ideaal. Deze bloemen zijn gemakkelijk verkrijgbaar, hebben een goede houdbaarheid en zijn relatief eenvoudig te hanteren bij het maken van arrangementen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn bloemstuk langer vers blijft?

Om ervoor te zorgen dat je bloemstuk langer vers blijft, moet je ervoor zorgen dat de bloemen goed worden gesneden, het water regelmatig wordt ververst en dat het bloemstuk uit de buurt van direct zonlicht en tocht wordt geplaatst. Het gebruik van bloemenvoeding kan ook helpen om de levensduur van de bloemen te verlengen.

Welke gereedschappen heb ik nodig voor bloemschikken?

Essentiële gereedschappen voor bloemschikken zijn onder andere een scherpe bloemenschaar of snoeischaar, bloemenschikschuim of oase, verschillende vazen of containers, bloemendraad en -tape.

Hoe kan ik een bloemstuk maken dat bij mijn interieur past?

Bij het maken van een bloemstuk dat bij je interieur past, is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren en stijlen die al aanwezig zijn. Kies bloemen en containers die harmoniëren met de rest van de ruimte en experimenteer met verschillende arrangementen totdat je iets vindt dat goed past.

Zijn er bepaalde seizoensgebonden bloemen die ik moet gebruiken?

Ja, het is altijd een goed idee om seizoensgebonden bloemen te gebruiken, omdat deze over het algemeen verser, goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar zijn. Bovendien zorgen seizoensgebonden bloemen voor een natuurlijke en harmonieuze uitstraling in je arrangementen.

Hoe kan ik bloemen het beste schikken in een vaas?

Bij het schikken van bloemen in een vaas is het belangrijk om de stelen op de juiste lengte af te snijden, zodat de bloemen niet te diep of te ondiep in de vaas zitten. Begin met het plaatsen van de grootste bloemen in het midden en werk vervolgens naar buiten toe met kleinere bloemen en bladgroen om een gebalanceerd arrangement te creëren.

Hoe kan ik bloemen het beste verzorgen nadat ze zijn gearrangeerd?

Nadat bloemen zijn gearrangeerd, is het belangrijk om ze regelmatig van vers water te voorzien en eventueel bloemenvoeding toe te voegen. Verwijder ook regelmatig dode of verwelkte bloemen en pas indien nodig de stelen aan om de levensduur van het arrangement te verlengen.

Zijn er specifieke technieken om bloemen langer vers te houden in een arrangement?

Ja, enkele technieken om bloemen langer vers te houden zijn onder andere het schuin afsnijden van de stelen, het verwijderen van bladeren die in contact komen met het water, en het vermijden van direct zonlicht en tocht.

Wat zijn enkele creatieve manieren om bloemschikken te oefenen?

Naast het maken van traditionele boeketten en arrangementen, kun je ook creatieve technieken proberen zoals het maken van bloemenkransen, tafelstukken, bloemstukken in vintage containers of zelfs driedimensionale kunstwerken met bloemen. Het belangrijkste is om te experimenteren en je eigen stijl te ontwikkelen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *