Je tuintje kan wel wat vrolijkheid gebruiken, alles is zo saai en kaal. Je weet ook niet wat er nou mist. Hier is de oplossing: decoratie! En wat is leuker dan je tuin opleuken met allerlei decoraties? Dat je ze zelf maakt, natuurlijk! Hier zijn er een paar die je zelf in elkaar kan flansen. 

Vogelhuisje

Waarom niet de natuur een handje helpen? Maak een vogelhuisje! Deze kan eenvoudig worden gemaakt van hout, verf en wat gereedschap. Het beste is dat je hout gebruikt van minimaal anderhalve centimeter dik. Zaag de voorkant, zijkanten, achterkant en dak eruit en boor gaten erin. Bevestig ze aan elkaar met schroeven, nu heb je je vogelhuisje. Verf hem naar jouw sfeer. Het beste is als je je vogelhuisje lekker hoog en droog laat hangen. Zo hebben de vogels genoeg ruimte om er een fijn thuis van te maken. Ook moet het stevig genoeg zijn voor het huisje. Je wilt niet dat een sterke windvlaag je huisje meeneemt en kapot maakt.Dus het liefst aan een stevige boomtak of een hoge schutting. 

Vetbolletje

Ook een leuk hulpje voor de vogels zijn schattige vetbolletjes. Deze zijn ideaal voor de winter, en helpen de vogels overleven in zo’n gure tijd en ook deze zijn eenvoudig te maken! Allereerst heb je frituurolie of kokosvet nodig, deze laat je warm worden in een pan. Daarna komt het zadenmengsel van pas, leg het in de pan en laat het eventjes afkoelen. Giet daarna de inhoud in een ronde vorm. Als laatste heb je een touwtje nodig, deze leg je op zo’n manier dat hij een beetje uit het vormpje steekt. Daarna haal je het balletje eruit, en kun je het ophangen in je tuin! Hang hem net als het vogelhuisje niet te laag bij de grond, en houd ruimte voor de vogels!

Windvanger

Superleuk om met elk briesje het rustgevende geluid van een windvanger te horen. Deze kun je maken met doodgewone takken, kleine, sterke glazen flesjes of lichte metalen plaatjes. Maak vervolgens een systeem waar je ze aan kan ophangen, zodat ze mooi tegen elkaar aan kunnen botsen als er beweging in de lucht is. Versier ze eventueel door er veertjes aan te hangen, of door het ophangsysteem te verven. En dan is hij klaar! Supersimpel, toch? 

Nu heb je een leuk geluidje, elke keer als de wind even komt kijken. 

Plantenbak

Een leuke, gezellige plantenbak, waar je je bloemetjes in kan zetten en je tuin een stuk fleuriger wordt. Dit kun je heel makkelijk met van alles maken. Het beste natuurlijk met materiaal dat waterbestendig is. Hout is hier de beste optie. Schuur het hout als het erg ruw is, en zaag dan een onderkant en vier zijkanten. Schroef ze aan elkaar met een boor, en versier het eventueel met verf. Je kunt er een mooi plantje in zetten, een klein boompje of wat mooie bloemen.

Veelgestelde vragen:

Welke variaties kun je maken met vetbolletjes?

Een paar goede toevoegingen voor je vetbolletje kunnen bijvoorbeeld rozijnen of meelwormen zijn. Deze kun je goedkoop halen bij je lokale tuincentrum. Deze toevoegingen zijn heerlijke delicatessen voor de hongerige vogels.

Welk hout is geschikt voor een plantenbak?

Het hout dat perfect is voor je eigen zelfgemaakte plantenbak, zou dan Douglas hout zijn. Dit hout gaat superlang mee, zo’n tien tot vijftien jaar! Ook is dit hout extra sterk, en dus bestand voor bijna alle weersomstandigheden.

Zijn windvangers milieuvriendelijk?


Jazeker! Je kunt windvangers makkelijk maken met alleen touw en stokken. Dat hoeft niet uitgebreid te worden, als je een duurzame windvanger wilt maken. Dit is ook een aanrader als knutselproject voor de kleintjes!

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *