hoogte in de tuin

Als je een tuin hebt, wil je hier natuurlijk zo veel mogelijk van benutten. Een tip is om in de hoogte te werken, met verschillende hoogtes. Zo krijg je optisch meer diepte, lijkt de tuin groter én natuurlijk kun je zo veel meer van jouw tuin benutten. Hieronder geven we je een aantal tips waar je op kunt letten bij het creëren van meer hoogte in de tuin.

Creëren van hoogteverschillen

In de tuin kun je op verschillende manieren hoogte creëren. Zo kun je bijvoorbeeld in de hoogte werken door middel van borders of plantenbakken. Speel met de plantenbakken met verschillende hoogten, evenals met de borders. Je kunt zelf bepalen hoe hoog de border moet worden en met welk materiaal je dit gaat doen: je kunt bijvoorbeeld met stenen of hout een border maken. 

Daarnaast is het natuurlijk ook prettig dat je een terras aanlegt in de tuin voor een zithoekje. Je kunt dit terras ook zelfs een verhoging geven. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een vlonder waar je een zithoek op kunt plaatsen. Je kunt natuurlijk ook een groter gedeelte van de tuin verhoog maken, door middel van een trap of een helling in de tuin te verwerken.

Plantenkeuze en indeling

In de tuin horen natuurlijk planten thuis. Ook met planten kun je verschillende hoogtes creëren. Zo kun je tijdens het uitzoeken van planten bijvoorbeeld kijken naar de manier hoe ze groeien en welke hoogte ze kunnen halen. Als je bijvoorbeeld een aantal bomen in de tuin plaatst, kun je onder de bomen ook hoogte creëren met een aantal bodembedekkers. Zo is niet alleen de open vlakte onder de boom gevuld, maar creëer je ook meer diepte. 

Planten kun je natuurlijk op iedere plek neerzetten waar je dat maar wil. Zo kun je ook zelfs een muur opvullen, of een andere achtergrond zoals een schutting, met een plant. Kies hier bijvoorbeeld voor een klimplant, zodat deze tegen de muur op kan groeien. Het verschilt per plant of deze ondersteuning nodig heeft. In sommige gevallen kan een plant namelijk zichzelf hechten aan de muur, zoals een klimop. Voor welke optie je ook gaat, het combineren met planten met verschillende hoogtes is een ideale manier om de tuin visueel meer diepte te geven.

Optimaal gebruik van ruimte

Zoals net al werd benoemd, is het ook een optie om klimplanten tegen de muur op te laten groeien. Er zijn overigens nog meer manieren om met de planten de hoogte in te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld ook overwegen om verticaal te gaan tuinieren. Hiermee kun je planten tegen een muur op laten groeien, maar je kunt ook bloembakken aan de muur bevestigen en hier planten in zetten. Zo kun je de ruimte optimaal benutten. Daarnaast is het ook een leuke optie om een pergola in de tuin te zetten. Een pergola kan dienen als extra verhoging in de tuin, en hier kun je ook een plant tegen aan laten groeien. Een plant die veel wordt gebruikt in combinatie met een pergola, is de blauwe regen. Dit geeft een mooi, mediterraans effect aan de tuin. Daarnaast kun je ook in de hoogte gaan met bijvoorbeeld tuinbeelden of andere decoratie.

hoogte in tuin

Aanvullende tips en overwegingen

Door te werken met verschillende hoogtes in de tuin, kun je dus meer diepte creëren in de tuin. Je kunt dit verwezenlijken met verschillende planten, vlonders en bloembakken. Daarnaast zijn er ook nog andere manieren hoe je dit kunt doen: je kunt het helemaal zelf doen zoals jij zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld ook meer hoogte creëren met verlichting, denk bijvoorbeeld aan spotjes in de grond die naar boven schijnen. Dit is vooral leuk onder een boom, of onder een pergola. 

Als je van plan bent om planten op verschillende hoogtes te plaatsen, dan is het wel belangrijk dat je rekening houdt met de verzorging van de planten. Denk bijvoorbeeld aan de standplaats van de planten, en daarbij ook de hoeveelheid water die ze verlangen. Planten die hoger staan kunnen namelijk sneller uitdrogen. Houd natuurlijk ook rekening met de veiligheid in de tuin: zorg er bijvoorbeeld voor dat afstapjes goed zichtbaar zijn.

Veelgestelde vragen over hoogte in de tuin

Waarom zou ik verschillende hoogtes in mijn tuin willen creëren?

Het gebruik van verschillende hoogtes voegt visuele interesse toe, maximaliseert de ruimte en biedt mogelijkheden voor diversiteit in planten en ontwerpelementen.

Hoe kan ik hoogteverschillen in mijn tuin creëren als ik beperkte ruimte heb?

Verhoogde plantenbedden, terrassen, en verticaal tuinieren met klimplanten zijn efficiënte manieren om hoogte te benutten, zelfs in kleine tuinen.

Welke planten zijn geschikt voor verschillende hoogtes in de tuin?

Afhankelijk van de groeivorm en hoogte kunnen planten zoals klimplanten, struiken, bomen en bodembedekkers worden gebruikt om verschillende niveaus te creëren.

Zijn er speciale overwegingen bij het onderhoud van planten op verschillende hoogtes?

Ja, zorg ervoor dat planten op hogere niveaus goed bereikbaar zijn voor water geven, snoeien en ander onderhoud. Gebruik eventueel geschikte gereedschappen.

Hoe kan ik voorkomen dat planten op hogere niveaus de zonlichttoevoer voor planten op lagere niveaus blokkeren?

Plaats hogere planten strategisch om zonlicht op lagere niveaus te maximaliseren, of kies planten die gedijen in de schaduw.

Zijn er speciale veiligheidsmaatregelen die ik moet nemen bij het werken met hoogteverschillen in mijn tuin?

Ja, zorg voor veilige toegang tot hogere niveaus met trappen, hellingen of veiligheidshekken. Controleer regelmatig op losse stappen of gevaarlijke obstakels.

Kan ik hoogteverschillen in mijn tuin integreren als ik geen ervaren tuinier ben?

Absoluut! Er zijn veel eenvoudige ontwerpoplossingen en doe-het-zelfprojecten beschikbaar voor tuiniers van alle niveaus.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn tuin er esthetisch aantrekkelijk uitziet met verschillende hoogtes?

Door evenwichtige en harmonieuze plantarrangementen te kiezen, rekening houdend met kleur, textuur en seizoensgebonden interesse, kunt u een visueel aantrekkelijke tuin creëren.

Zijn er specifieke irrigatiebehoeften voor planten op verschillende hoogtes?

Ja, planten op hogere niveaus kunnen sneller uitdrogen, dus zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen. Overweeg druppelirrigatie of geautomatiseerde systemen voor efficiënte watergift.

Zijn er juridische of bouwvoorschriften waarmee ik rekening moet houden bij het aanleggen van hoogteverschillen in mijn tuin?

Raadpleeg de lokale bouwvoorschriften en controleer of er vergunningen nodig zijn voor structurele wijzigingen zoals terrassen, muren of trappen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *