Is je zwembad wel toe aan een flinke schoonmaakbeurt? Is het warme weer afgelopen en kan je je zwembad weer dicht doen of niet meer gebruiken voor de koude dagen die er weer aan komen? Weet je niet waar je moet beginnen en waar je allemaal op moet letten tijdens het schoonmaken van je zwembad? Lees dan snel verder een lees verschillende soorten tips!

1. Test het water

Om je zwembadwater goed schoon te houden, wordt het zeker aangeraden om je zwembadwater regelmatig te controleren. Minimaal één keer per week is het meest verstandig. De waarde van je water is erg belangrijk, zo voorkom je bijvoorbeeld dat je water groen wordt. Het is handig om ook te kijken of je pH- en chloorwaarde nog goed zijn. 

Op warme dagen wordt het geadviseerd om dan elke twee dagen wat extra te kijken of je chloorwaarde nog goed is. Je kan dit testen door een teststrip onder water te houden voor vijftien seconden. De kleur die de strip dan krijgt, geeft aan wat de waarde is van het water.

2. Zwembadpomp laten draaien

De volgende tip die erg handig kan zijn is het draaien van de zwembadpomp minimaal vier tot acht uur per dag. Dit wordt aangeraden, omdat schoon zwembadwater moet circuleren. Door een pomp te laten draaien wordt het water gefilterd en worden de chemicaliën goed in het water opgenomen. Als je de juiste pomp hebt, zal het ongeveer vier uur duren voordat al het water door de filter is gegaan.

Wil jij je zwembad echt goed schoonhouden? Dan wordt het aangeraden om het zwembadwater minimaal twee keer per dag volledig rond te pompen, dat duurt dan wel acht uur.

3. Dek je zwembad af

Als je niet heerlijk baantjes aan het trekken bent, dan wordt het zeker aangeraden om het zwembad af te dekken. Dit zorgt er ook voor dat er geen vuil van buitenaf, zoals takjes en bladeren in komen. Dek dus het zwembad af om juist te voorkomen dat er vuil in je zwembad komt. 

Het is dus de bedoeling dat als je gaat zwemmen je het bad open en bloot laat. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat er tijdens het zwemmen bladeren in komen, maar die kun je er na die tijd uithalen met een schepnetje. Het is het handigste als je je zwembad afdekt met een zomerzeil, dit zorgt er ook voor dat het water warm kan blijven. 

4. Zwembad stofzuigen

Het klinkt misschien eerst best raar om je zwembad te gaan stofzuigen, maar je hebt speciale zwembadstofzuigers. Het is wel vaak zo dat een duurdere stofzuiger beter schoonmaakt, maar je kan het ook prima schoon krijgen met een wat ‘goedkopere’ stofzuiger. Ook heb je nog keuze uit een automatische zwembadstofzuiger. Dit is heel handig, want op die manier hoef je het niet zelf te doen, maar doet het apparaat het voor je.

Begin met stofzuigen door de stofzuiger in de hoek van het zwembad te plaatsen en breng dan de stofzuiger samen met de stofzuigerslang naar de bodem. Ga dan vervolgens rustig met de stofzuiger over de zwembadbodem en zuig het vuil op. Ga wel voorzichtig te werk. 

5. Vers water

De laatste tip die wordt meegegeven is het toevoegen van vers water aan je zwembad. Dit kun je een enkele keer doen per jaar. Het toevoegen van vers water zorgt voor bepaalde concentraties van zouten en metalen, zoals chloriden, ijzer en koper die worden dan verlaagd.

Het is handig om deze te verlagen, want daardoor heb je een goede ontsmetting van het zwembad. Bovendien kunnen hoge concentraties er voor zorgen dat je bruine vlekken krijgt in het zwembad.

Hoe vaak moet je je water controleren?

Het wordt aangeraden om je zwembadwater minimaal één keer per week te controleren.

Zijn er automatische zwembadstofzuigers?

Zeker, deze zijn vooral handig, want doordat ze automatisch zijn hoef jij het werk niet meer te doen.

Wanneer moet je je zwembad afdekken?

Het is handig om je zwembad af te dekken in de periode dat je niet gaat zwemmen.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *