Je hebt ze vast wel eens gezien, of je hebt er wel eens over gehoord: de luchtplanten. Deze planten kun je neerzetten of ophangen, maar wat maakt deze planten nou zo bijzonder en hoe kan het dat ze geen potgrond of water nodig hebben? Hieronder lees je hier meer over.

Wat is een luchtplant?

Een luchtplant is een klein plantje wat zonder grond en weinig verzorging kan overleven. Ja, je leest het goed, deze plant heeft geen grond nodig! Van nature groeien deze planten namelijk op rotsen en aan takken. De bekendste luchtplant is de Tillandsia, deze plant kan groen of grijs zijn. Deze plant haalt voedingsstoffen uit de lucht, licht en regenwater. 

Verzorging

Elke plant heeft bijna verzorging nodig, zo ook de Tillandsia. Hoewel ze geen grond nodig hebben en ze zelf de voedingsstoffen uit de lucht halen, zijn sommige dingen toch noodzakelijk. De grijze luchtplant heeft namelijk een keer in de week een sproeibeurt nodig. De groene luchtplant kun je het best twee keer in de week sproeien. Dit kun je gemakkelijk doen met een plantenspuit. Ook kun je ervoor kiezen om een keer in de zoveel tijd je luchtplantje een badje te geven. Vul bijvoorbeeld de gootsteen en dompel je plantje onder voor ongeveer tien minuten. Zorg ervoor dat je het plantje na het bad goed laat drogen. 

Licht

Een leuk feitje aan de Tillandsia is dat je aan de kleur kunt zien, of ze goed tegen licht kunnen. Hoe lichter de Tillandsia is hoe beter die tegen zonlicht kan. Van nature groeien deze planten dus op rotsen en takken, ze houden dus wel van wat frisse lucht. Zorg er dus voor dat ze dit genoeg krijgen. Als het buiten mooi weer is, kunnen jouw luchtplantjes ook wel even naar buiten. Dit doen ze erg goed. 

Stekken

Ook kunnen Tillandsia’s zich vermenigvuldigen. Dit betekent dat je zo ook erg gemakkelijk kunt stekken. Als de stekjes groot genoeg zijn, kun je ze gemakkelijk van de bladeren van de moederplant afdraaien. Het is van belang dat je stekjes er wel afdraait en er niet aan laat zitten, dit vergt namelijk veel energie van de moederplant.

Veelgestelde vragen

Wat zijn luchtplanten?

Luchtplanten zijn planten die kunnen overleven in de lucht, zonder potgrond en ook bijna zonder water.

Hoe moet je een luchtplant verzorgen?

Je moet een luchtplantje af en toe benevelen met water. Doe dit ongeveer twee keer per week.

Moeten luchtplanten in het licht staan?

Een luchtplantje moet wel in het licht staan om te kunnen groeien. Zorg er wel voor dat dit niet een hele lichte plek is.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *