We weten allemaal dat bijen goed zijn voor de natuur. Deze beestjes bestuiven planten, bloemen en gewassen. Helaas sterven er meer bijen dan normaal, maar gelukkig kun jij de insecten een handje helpen. Je kunt er namelijk voor kiezen om een bijvriendelijke tuin aan te leggen. Hieronder een aantal tips hoe jij de bijen richting jouw tuin lokt.

1. De juiste planten

Bijen worden vrolijk van een bepaalde soort plant. Zo worden ze blij van planten die in bloei staan, maar natuurlijk zijn de planten op een gegeven moment uitgebloeid. Het is daarom belangrijk dat je voor planten kiest die een verschillende bloeiperiode hebben, zodat de bijen een lange tijd genoeg voedsel hebben. Voorbeelden van zulke planten zijn de krokus, rozen, lampenpoetser en wilde marjolein. Deze zullen elkaar afwisselen qua bloeiperiode waardoor de bijen in jouw tuin gedurende een lange periode genoeg voedsel beschikken.

2. Bijenhotel

De bijen hebben een plekje nodig om zich te kunnen nestelen. Sommige bijen maken een nestje in de bloemenstengels, een gat in de muur of een spleet tussen het hout. De bijen zullen zichzelf hierin gaan nestelen. Je kunt de bijen ook zelf helpen door een bijenhotel op te hangen. Dit mag natuurlijk in een bijvriendelijke tuin niet ontbreken. Plaats het bijenhotel op een zonnig plekje en de bijen zullen blij zijn met jouw tuin. Je kunt ook zelf een bijenhotel maken van bamboe en hout.

3. Sla het snoeien een jaartje over

Bijen overwinteren over het algemeen in bloemen en bloemstengels die zijn uitgebloeid. Het is daarom belangrijk dat je de snoeibeurt een jaartje overslaat. Je kunt vervolgens de uitgebloeide stengels in de lente weghalen wanneer de bijen zijn uitgevlogen. Bovendien bescherm je de plant tegen de vorst én het kost je minder moeite. Dat is nog eens een prettige win-winsituatie.

4. Gebruik milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen

Het is vervelend als er ongedierte rondloopt in jouw tuin of als jouw tuin bedekt is met veel onkruid. Menig mens heeft de neiging om hiervoor chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Toch is dit niet de beste oplossing. Ten eerste is dit niet goed voor jouw planten en ten tweede worden de bijen hier niet blij van. Bovendien is dit ook niet heel goed voor jouw eigen gezondheid. Kies daarom voor bestrijdingsmiddelen op een milieuvriendelijke basis. Deze middelen herken je vaak aan het nummer dat begint met de letters NL, EU of eindigt met een N.

Veelgestelde vragen

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zorgen ervoor dat planten en bloemen bestoven worden, zodat andere planten weer kunnen groeien en zich kunnen voortplanten. Denk daarbij ook aan groente- en fruitplanten.

Waar houden bijen van?

Wanneer je bijen in jouw tuin wil aantrekken, moet je bloeiende planten in jouw tuin hebben staan. Daar komen bijen namelijk op af.

Wat is het voordeel van een bijenhotel?

In een bijenhotel kunnen bijen hun eitjes planten, maar ook kunnen bijen schuilen in een bijenhotel. Je helpt er de biodiversiteit dus een handje mee, omdat de bijen zich zo gemakkelijker kunnen voortplanten.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *