Vandaag de dag heeft niet iedereen zin en tijd om de tuin bij te houden. Een veelvoorkomende oplossing is het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin. Met andere woorden: de tuin dichtstraten. Voor diegene die hier geen fan van is, is een wilde tuin wellicht een tip. Hieronder geven wij jou tips hoe je zo’n tuin kunt aanleggen. 

Tip 1: Zelfzaaiers

Dankzij zelfzaaiers laat je de natuur zijn gang gaan. Voorbeelden van zulke zelfzaaiers zijn vergeet-mij-nietjes, de klaproos en de jacobsladder. Deze planten zullen zichzelf gaan uitzaaien doordat ze zaden laten vallen. Ieder jaar sta je dus opnieuw voor een verrassing wat er uit jouw tuin zal bloeien. Hierbij geldt wel dat een keer zaaien per plant genoeg is, anders staat jouw hele tuin binnen de kortste keren vol met de zelfzaaiers.

Tip 2: Laat onkruid staan

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar je mag het onkruid gerust laten staan. Bovendien hoort dit bij een wilde tuin. Onkruid groeit namelijk uit zaden die in jouw tuin zijn meegevlogen met de wind. Bovendien kunnen hier mooie planten uitkomen. Wellicht zie je wel een distel verschijnen. Wel is het natuurlijk belangrijk dat je de zaden vrij houdt van onkruid en dat jouw tuin er verzorgd uit blijft zien, maar tussen de overige planten is een paardenbloem best leuk. Toch?

Tip 3: Voeg natuurlijk materiaal toe

De zes- en achtpotige vrienden mogen natuurlijk niet ontbreken in een wilde tuin. Geef aan hen een plekje in de tuin door natuurlijke materialen toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan boomschorsen, een insectenhotel of een keien rondom de vijver. De combinatie tussen natuurlijke materialen en een wilde tuin zullen de puntjes op de i zetten. 

Tip 4: Plaats bloembollen

Wellicht heb je weleens op de verpakking van een bloembol gezien dat deze geschikt is voor verwildering. Deze bloembollen plaats je in de grond en zullen door de jaren heen zichzelf uitbreiden. Wel is het van belang dat je kiest voor de juiste bloembollen. Tulpen zullen namelijk op een gegeven moment zijn uitgebloeid. Blauwe druifjes en sneeuwklokjes zullen het tegendeel bewijzen: deze zullen zichzelf uitbreiden en ieder jaar weer omhoogkomen. Voor het speelse effect kun je de bloembollen her en der plaatsen, in plaats van op een kluitje.

Veelgestelde vragen

Wat is een wilde tuin?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een wilde tuin een tuin die verwilderd is. Denk bijvoorbeeld aan veel bloemen, ongesnoeide planten en hier en daar wat onkruid. Zo’n tuin is bij veel insecten erg aantrekkelijk.

Welke planten mogen niet ontbreken in een wilde tuin?

Zelfzaaiers zoals de klaproos en andere wilde bloemen mogen niet ontbreken in een wilde tuin. Ook gazon en struiken zijn een must.

Hoe laat ik mijn tuin wild lijken?

Als je een wilde tuin wil creëren, moet je in eerste instantie de tegels weglaten en vervangen door gazon. Ook is het belangrijk om planten niet naast elkaar op een rijtje te planten, maar zet hier en daar wat planten neer.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *