aalbesstruikje rood

De aalbes wordt ook wel rode bes, trosbes of jenevers genoemd. Voor veel mensen zijn alleen de rode besjes bekend, maar er bestaan ook witte en roze aalbessen. Het zijn zoetzure besjes die je kunt gebruiken als decoratie voor op een taart, en natuurlijk als lekkernij. Zo zijn deze besjes een ware vitaminebom.

Planten

Het hele jaar door kun je de aalbes planten, ook al is het najaar of het vroege voorjaar de beste periode om de aalbes te planten. Het liefst staat de aalbes in een zanderige grond waar niet te veel kalk in zit. Bovendien moet de grond vochtdoorlatend zijn. Plant de struik enkele centimeters diep in de grond. 

Verzorging

Zoals gezegd staat de aalbes in een zanderige grond waar niet te veel kalk in zit. Ook is het belangrijk om humus toe te voegen, zodat het vocht wordt vastgehouden en kan weglopen. Het is overigens belangrijk om geen verse mest te gebruiken. Dit kan te gevoelig zijn voor de kleine wortels van de aalbes. Bovendien willen ze graag in de halfschaduw staan. Na het planten mag je de aalbes flink water geven en later kan de struik voor zichzelf zorgen.

Daarnaast is de aalbes winterhard. Wel is het belangrijk om in de winter de onderschaal weg te halen en geef niet te veel water. Je mag alleen water geven als het een lange tijd droog is. Als het veel gaat regenen, kun je de plant het beste onder een afdak zetten.

Oogsten

Vanaf half april staat de aalbes in bloei en vanaf de zomer kun je de besjes plukken. Pluk de bessen als ze vol van kleur zijn, want dan zijn de besjes rijp. Als je het een mooi gezicht vindt als de besjes aan de boom hangen, kun je ze gerust even laten hangen. Het duurt namelijk wel een paar weken voordat de bessen beginnen te rotten.

Vermeerderen

Het vermeerderen van een aalbes gaat niet zo makkelijk. Je moet veel geduld hebben en veel moeite doen om dit te realiseren. Je kunt de aalbes stekken door een tak van tien tot twintig centimeter te nemen. Steek deze in de grond: zo diep dat de bovenste knop net boven de grond uitkomt. Het kan echter wel drie jaar duren voordat een klein stekje een struik is geworden.

Lijst met de 10 beste aalbes aanbiedingen

Pagina beoordelen?