Framboosplantje

Hmmm, je zult erachter komen dat zelf geplukte frambozen het lekkerst zijn. Een groot voordeel aan de frambozenstruik is dat deze plant weinig verzorging nodig heeft. Dit is dus een ideale plant voor de beginnersmoestuinier!

Planten

Plant de frambozenstruik eind oktober tot april als de vorst voorbij is. Wanneer je ze eenmaal in de grond hebt staan, kun je ze meteen kortwieken tot dertig centimeter boven de grond. Daarnaast maakt het niet heel veel uit waar de plant komt te staan, maar ze hebben toch wel de voorkeur voor een plek in de volle zon. Als je meerdere frambozenstruiken hebt, kun je deze planten op een afstand van dertig centimeter.

Verzorging

In het voorjaar mag je de framboos een klein beetje mest geven. Daarnaast wil de framboos graag een plekje bemachtigen in de zon waar niet te veel wind komt. Bovendien moet de grond humusrijk zijn en niet te nat. Zorg er dus voor dat het water goed kan weglopen. 

De framboos is een winterharde en bladverliezende plant. Als de plant is uitgebloeid sterven de stengels af en komen er weer nieuwe stengels uit de grond. 

Oogsten

Er bestaan zomer- en herfstframbozen. De zomerframbozen kun je gemiddeld vanaf juni plukken tot en met augustus. De vruchten van de herfstframboos kun je meestal oogsten vanaf augustus tot oktober. Als de frambozen rijp zijn laten ze zich gemakkelijk vallen. Het is belangrijk om de frambozen zo snel mogelijk op te eten. Deze vruchten rotten namelijk erg snel.

Vermeerderen

Je kunt de framboos vermeerderen door middel van afsteken van worteluitlopers. Dit zijn kleine plantjes die naast de moederplant groeien. Deze kun je weghalen en een nieuwe standplaats geven. Ook kun je de framboos afleggen. Dit houdt in dat je een tak naar de grond toebuigt. De tak zal op die manier nieuwe wortels aanmaken.

Lijst met de 9 beste framboos aanbiedingen

Pagina beoordelen?