aardbeienplant

Een geliefde zomerse vrucht is de aardbei. Door zelf aardbeien te kweken kun jij genieten van deze sappige lekkernij, en daarnaast is het kweken van deze vruchten ook een erg leuke bezigheid. 

Planten

De beste tijd om een aardbeiplant te planten is rond de zomer, in juli of augustus. Kies bij het planten wel een dag uit waarbij de zon niet schijnt. De aardbei wil het liefst op een zonnig plekje staan en de grond moet flink nat zijn.

Verzorging

Wanneer je de aardbei in een pot hebt geplant, heeft deze minder verzorging nodig dan in de volle grond. Ook mag je de aardbei flink wat water geven. In het begin hoef je niet zuinig te zijn met water. Als de aardbei volwassen is, mag je hem drie keer per week water geven. Ook mag je hem maandelijks mest geven. 

De aardbei is winterhard en kan zonder moeite de vorst doorkomen. Als de vorst lang aanhoudt, moet je de plant wel beschermen. Het is belangrijk om de dode takken te laten zitten. Deze beschermen tegen de kou. In de bloeiperiode mag je natuurlijk wel de dode takken en bladeren weghalen.

Oogsten

De eerste oogst zal rond juni zijn, als de aardbei op tijd geplant is. Haal de rijpe aardbeien weg in de ochtend of in de avond; wanneer je dit overdag doet, kunnen ze door de warmte sneller gaan rotten. Na de eerste oogst komt de tweede oogst na zes tot acht weken tevoorschijn. De aardbeiplant zal de vruchten blijven dragen tot aan de eerste vorst, maar die mag je rond oktober weghalen.

Vermeerderen

Je kunt de aardbeiplant vermeerderen door ‘m te stekken of af te leggen. Afleggen houdt in dat je een tak van de plant naar beneden buigt. Deze moet de grond raken en hij zal vanzelf wortels gaan schieten. Je kunt de plant stekken door een uitloper van de moederplant te snijden en deze ergens anders in de grond te zetten.

Lijst met de 9 beste aardbei aanbiedingen

Pagina beoordelen?