augurkenplantje

Het augurkenplantje is een grappige groene verschijning en is steeds meer te zien bij plantenverzamelaars. De bladeren van deze plant zien eruit als een augurk met superzachte haartjes die je graag wilt aaien. Gelukkig is het geen zure plant, maar een plant die heel makkelijk is in de verzorging. 

Oorsprong

De Latijnse naam voor de augurkenplant is Delosperma echinatum. Deze plant is onder andere familie van de pannenkoekplant. De augurkenplant is van nature te zien in het verre Zuid-Afrika. Wanneer de plant in z’n sas is, zal hij witte en gele bloemetjes geven. Deze plant is niet heel kieskeurig: hij groeit op rotsen, als bodembedekker of groeit recht omhoog. 

Dier- en kindvriendelijk

Hoewel de plant er misschien lekker sappig uitziet door zijn augurken-look, is deze plant niet eetbaar. Wanneer er toch een hapje van wordt gegeten, zal er niets ernstigs gebeuren. Deze plant is namelijk niet giftig.

Water

De augurkenplant slaat water op in zijn bladeren. Het is dus niet erg als je een keer vergeet om de plant water te geven. Wanneer je wel weer water wil geven aan deze plant, is het belangrijk dat de potgrond tussen de gietbeurten door droog is. Het is bij deze plant belangrijk dat je geen water giet op de bladeren. Geef daarom alleen op de potgrond water. Wanneer dit lastig is, kun je van onderen water geven. Zet de binnenpot op een schoteltje met water en de augurkenplant kan zo water drinken.

Licht

De augurkenplant staat liever niet te donker. Gun hem daarom een plekje waar een paar uurtjes direct zonlicht komt, maar vermijd de heftige zonnestralen in de middag. Je kunt hem in de zomer zelfs buiten zetten. Het liefste schuilt hij wel tijdens een regenbui.

Voeding

Een keer per maand mag de augurkenplant wat voeding krijgen. Geef dit alleen in de lente- en zomermaanden, tijdens de bloeiperiode.

Verpotten

Je kunt de augurkenplant een keer in de twee jaar verpotten, als de plant flink is gegroeid. Zo krijgen de wortels weer nieuwe voedingsstoffen tot hun beschikking.

Lijst met de 4 beste augurkenplanten aanbiedingen

Veelgestelde vragen

Hoe verzorg je een Augurkenplant?

Een augurkenplant vereist weinig verzorging. Wat betreft het water geven is één keer per week in de zomer al voldoende. In de winter zelfs nog minder, één keer per drie weken. Hierbij is het belangrijk dat de bodem volledig is uitgedroogd, dan weet je zeker dat je niet teveel water geeft.

Hoe groot wordt een Augurkenplantje?

De plantjes worden meestal verkocht vanaf 10 cm en worden rond de 30 cm. De bladeren worden ongeveer 2,5 cm en hebben een lichtgroene kleur. Wanneer je het plantje juist verzorgd, dan kan het zo zijn dat de bladeren geel gaan kleuren.

Hoe stek je een Augurkenplantje?

Voor het stekken is het belangrijk dat je een steeltje afknipt met minimaal 4 bladeren, verwijder vervolgens de onderste twee bladeren en zet het steeltje in de aarde. Eén keer per week water geven is in dit geval voldoende.

5/5 - (1 stemmen)