De gazania is een echte zonaanbidder. Deze komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is dus veel zon en warmte gewend. Als deze plant jouw tuin gaat opfleuren, moet hij dus een plekje krijgen waar de zon flink op schijnt. Eigenlijk zijn gazania’s meerjarige planten, maar in Nederland overleven ze vaak de vorst niet. Daarom worden ze nu bestempeld als eenjarige planten.

Oorsprong

Zoals net al werd benoemd komt de gazania uit Zuid-Afrika. Hier komen maar liefst twintig verschillende soorten van de gazania voor. In Nederland wordt deze plant ook wel Middaggoud genoemd en is familie van de Asteraceae.

Vermeerderen

In fijne en vochtige potgrond in een kweekbak mogen we de zaden leggen van de gazania. Je kunt hiermee beginnen van begin februari tot eind april. Leg na het zaaien een klein laagje potgrond op de zaden. Vervolgens druk je dit voorzichtig aan. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden. Als de zaailingen verschijnen, mogen we deze verpotten. In mei mogen we de kleine plantjes een plek in de volle grond geven.

Verzorging

De gazania verdient een plek in de zon. Als deze plant te donker staat, zullen de bloemen zich niet openen. Ook kunnen ze overleven als ze een tijdje droog staan en hebben een bloedhekel aan natte voeten. Zorg dus te allen tijde ervoor dat het overtollige water kan weglopen. Je mag ook een keer in de vier weken vloeibare voeding geven aan de gazania.

Groei en bloei

Gazania’s worden ongeveer vijftien tot 25 centimeter hoog. Ook krijgt deze plant grote bloemen: gemiddeld krijgt een bloem een doorsnede van zeven tot tien centimeter. Helaas kan deze mooie plant de vorst niet overleven. Als je de gazania op een plek zet waar geen vorst komt, heb je een grotere kans dat de gazania het overleeft. 

Snoei

Het is sowieso verstandig om uitgebloeide bloemen weg te halen. Dit bevordert de groei van de plant. Je hoeft daarnaast de gazania niet te snoeien.

Lijst met de 3 beste Gazania aanbiedingen