basilicum plantje

Basilicum zorgt net voor wat meer touch aan jouw pasta. Het is een goede toevoeging aan jouw tuin en het ruikt ook nog eens heerlijk. Het verzorgen van de basilicum kan voor sommige mensen lastig zijn, maar dat is meer dan de moeite waard.

Planten

Je kunt de basilicum buiten in de tuin planten als de temperaturen boven de twaalf graden zijn. Vooral de maanden mei en juni zijn hiervoor geschikt. Plant de basilicum in de volle grond of laat hem in de binnenpot. Zorg ervoor dat de grond waar hij in staat luchtig en goed doorlatend is. Je kunt de grond eventueel mengen met teelaarde. Als de temperaturen ’s nachts lager dan twaalf graden zijn, zal de plant afsterven. 

Verzorging

Het vergt wat aandacht om jouw basilicumplant in leven te houden. Je moet hem dagelijks water geven, maar dit kun je beter niet doen van bovenaf. Hij houdt namelijk niet van een douchebeurt. Hij wil liever water van onderaf krijgen. Om die reden is het handig om de basilicumplant in een pot te laten met drainagegaten. Als je hem toch in de volle grond zet, probeer de bladeren dan niet te raken. Daarnaast wil hij liever in de volle zon staan en op een beschutte plek. 

De basilicum is geen winterharde plant en daarnaast is hij eenjarig. Wel kun je de plant laten overwinteren door ‘m binnen in een koude ruimte te zetten, bijvoorbeeld een garage.

Oogsten

Je kunt de bladeren van de basilicum oogsten wanneer jij wil. Pluk de bladeren net voordat je ze wilt gebruiken, want de basilicumbladeren worden na een uur al minder lekker. Je kunt ook de hele topjes van de basilicumplant oogsten. De plant zal zo nieuwe vertakkingen aanmaken waardoor er nog meer bladeren ontstaan. 

Vermeerderen

De basilicumplant kun je vermeerderen door de plant te stekken. Je kunt een takje van de plant afsnijden en deze zet je in een glaasje water. Het is belangrijk dat de bladeren het water niet aanraken; deze kunnen anders gaan rotten. Als er wortels ontstaan, mogen ze in de potgrond. Ook kun je de basilicumplant vermeerderen door te gaan zaaien. Dit kun je in het voorjaar doen, gewoon in een potje dat je neerzet op de vensterbank. 

Lijst met de 9 beste basilicum aanbiedingen

Pagina beoordelen?