Een kopje verse muntthee, een blaadje munt ter decoratie op een taart of munt voor in de mojito. Met een muntplant kun je allerlei kanten op en het geeft net dat ene vleugje frisheid. Bovendien heeft de munt erg weinig verzorging nodig.

Planten

Het is belangrijk dat je de munt niet meteen in de volle grond plant. Munt woekert namelijk razendsnel. Voor je het weet heb je anders jouw hele tuin volstaan met deze heerlijk ruikende plant. Daarom is het aan te raden om de muntplant in een pot te zetten. Als je hem toch in de volle grond wil zetten, kun je hem met binnenpot en al in de grond zetten.

Verzorging

De muntplant is heel makkelijk. Hij vraagt niet veel voor je en kan zeker tegen een stootje. Hij heeft eigenlijk heel weinig water nodig, behalve in de zomer. Dan mag je hem wat extra water geven. Zorg er wel voor dat het water weg kan lopen. Daarnaast staat de muntplant het liefst in de zon, maar hij zal het ook prima doen in de schaduw. Ook mag je de muntplant zo nu en dan snoeien: als hij in bloei staat, is het goed om de bovenkant van de stengels weg te halen.

De muntplant is winterhard, maar niet wintergroen. De plant sterft af in de winter en zal in het voorjaar weer opkomen. 

Oogsten

Eigenlijk kun je de muntbladeren het hele jaar door oogsten. Hoe vaker je plukt, hoe meer scheuten de plant zal aanmaken. Als je takjes wilt gebruiken voor bijvoorbeeld in de thee, knip dan de takjes af net boven de grond en verwerk ze meteen. Je kunt ze niet lang goed houden: hoogstens een aantal dagen wanneer je ze in een glas water zet. 

Vermeerderen

De muntplant zal razendsnel groeien bij jou in de tuin. Als je het toch nodig vindt om de plant te vermeerderen, kun je de plant stekken. Je knipt een zijscheut af, haalt de onderste bladeren weg en zet deze op het water. De stek zal vanzelf wortels aan gaan maken. Vanaf dat moment mag hij een plekje krijgen in de grond.

Lijst met de 10 beste munt aanbiedingen

Pagina beoordelen?