Vroeger was de begonia in vele huiskamers te zien. Een aantal jaar later vonden veel mensen de begonia een ouderwetse plant, maar gelukkig is hij sinds kort weer net zo populair als toen. De begonia is een plant die de aandacht trekt: zijn aparte bladeren zijn uniek.

Oorsprong

De begonia komt van oorsprong uit vochtige, warme en beboste gebieden. Hij is daarom veel te zien in Zuid-Afrika, de Andes en Nieuw-Guinea. We kennen waarschijnlijk alleen de stippenbegonia en het ijzeren kruis, maar de Begonia kent zo’n 1895 soorten. 

Dier- en kindvriendelijk

Helaas is de begonia niet dier- en kindvriendelijk. Het sap in de bladeren is giftig.

Water

De begonia is erg gevoelig voor wortelrot. Overigens houdt hij wel van een lichte grond. Geef hem dus regelmatig water, maar check van tevoren of de potgrond daadwerkelijk droog is. Dit doe je door je vinger in de potgrond te steken. Bovendien mag je deze af en toe een sproeibeurt geven.

Licht

De begonia houdt van een lichte plek, maar niet té licht. In principe vindt hij dus een plek in het indirecte zonlicht fijn. Als zijn bladeren uitvallen, staat hij te donker. Als zijn bladeren geel worden, staat hij te licht.

Voeding

Elke maand mag de begonia wat voeding ontvangen. Doe dit overigens wel in de bloeiperiode, dus vanaf de lente tot en met augustus.

Verpotten

Het is niet per se nodig om de begonia ieder jaar te verpotten. Begonia’s blijven namelijk vrij klein. Wanneer je een jaar een begonia onder jouw hoede hebt, mag je hem wel een nieuwe pot geven. De nieuwe pot moet twintig procent groter zijn dan de oude pot.

Lijst met de 8 beste Begonia aanbiedingen

Pagina beoordelen?