augurkenplantje

Met zijn unieke bladeren is de rhipsalis een echte eyecatcher. De rhipsalis wordt ook wel Koraalcactus of Mistletoe-cactus genoemd: de rhipsalis lijkt ook daadwerkelijk op een groen koraaltje. Deze leeft alleen niet onder water, maar gezellig bij ons in de woonkamer. Heb jij al een rhipsalis als groen gezinslid?

Oorsprong

De rhipsalis is een succulent en behoort tot de Cactaceae-familie. Deze plant komt van nature uit Afrika, Zuid- en Midden-Amerika en is ook te zien op een aantal eilanden in de Indische Oceaan. In tegenstelling tot veel cactussen groeit deze niet in de woestijn, maar in de tropen. 

Dier- en kindvriendelijk

Er bestaan rhipsalis-soorten die niet giftig zijn. Het is alleen niet helemaal duidelijk welke dat zijn. Het is dus aan te raden om deze plant niet in de buurt van kinderen en dieren te plaatsen.

Water

In tegenstelling tot andere cactussoorten vraagt de rhipsalis wel iets meer water, aangezien hij van nature leeft in de tropen. Bij deze plant is het belangrijk dat de potgrond wel opdroogt voordat je water geeft. Geef in dit geval in kleine scheutjes water, in plaats van een grote hoeveelheid in een keer. Als hij te veel water krijgt zal hij rotten en zijn bladeren verliezen. Als de plant te weinig water krijgt, zullen de bladeren krimpen en verrimpelen. 

Licht

De rhipsalis verlangt naar een plekje in de halfschaduw. Als de plant op een donkere plek staat, let er dan op dat deze minder water wil. Wanneer de plant te licht staat zullen zijn bladeren verkleuren.

Voeding

Deze vetplant hoeft alleen voeding in de lente- en zomermaanden. Het is wel belangrijk dat je speciale cactusvoeding geeft.

Verpotten

De rhipsalis is een langzame groeier. Je hoeft deze dus niet elk jaar te verpotten, maar een keer per drie of vier jaar is voldoende. Doe dit overigens wel in de lente: dan is de plant sterk genoeg om te herstellen.

Lijst met de 10 beste Rhipsalis aanbiedingen

Pagina beoordelen?