Een klein bonsai boompje

Dit langzaam-groeiende boompje verdient een plekje in jouw woonkamer. Met zijn opvallende stam is de bonsai een populaire plant, waarmee veel tentoonstellingen worden gehouden. Wist je dat ‘bonsai’ letterlijk betekent ‘boom in pot’?

Oorsprong

De bonsai is een oeroud boompje. Rond 700 voor Christus werd de bonsai al gebruikt als een luxe geschenk. In de twaalfde en dertiende eeuw werd het ook in Japan gebruikelijk om de bonsai te kweken en later werd de kunst van het kweken steeds verder ontwikkeld. Later, in de twintigste eeuw, kwam het populaire boompje pas overvliegen naar Europa, Australië en Amerika.

Dier- en kindvriendelijk

Helaas is de bonsai niet zo vriendelijk voor dieren en kinderen. Het sap in de bonsai is giftig, dat kan zorgen voor een huiduitslag.

Water

In de zomer vraagt de bonsai behoorlijk wat water. Het is daarom ook aan te raden om de potgrond licht vochtig te houden door kleine hoeveelheden water te geven; dus niet alles in een keer. In de winter hoef je de bonsai niet zo veel water te geven.

Licht

Zo lang de bonsai niet continu in de felle zon staat, is het prima. Hij verlangt naar een plekje in het indirecte zonlicht. Als de bonsai te licht staat, zal het blad verschroeien of de bladeren zullen krom worden. Als de bladeren afvallen of geel worden, krijgt de Bonsai te weinig licht.

Voeding

Als je trotse eigenaar bent geworden van de bonsai, hoef je ‘m de eerste twee maanden geen voeding te geven. Hierna verlangt de bonsai wel naar voeding het hele jaar door. Geef echter nooit te veel voeding. Dit kan averechts werken.

Verpotten

Of het nodig is om de bonsai te verpotten, hangt af van de leeftijd. Een jonge boom mag een keer in de twee jaar worden verpot. Een oudere boom neemt genoegen met een keer in de vijf jaar een nieuw huisje. Je kunt checken aan de wortels of het tijd is voor een nieuwe pot. Wanneer de wortels beginnen rond te draaien, mag je hem verpotten.

Lijst met de 6 beste Bonsai aanbiedingen

Pagina beoordelen?