Op een gegeven moment is het belangrijk om je kamerplanten te verpotten. Dit kan zijn als de plant te groot wordt voor de plastic kweekpot, of als je planten weer uit hun winterrust komen. Zo zijn ze weer helemaal klaar voor het nieuwe groeiseizoen. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten en hoe verpot je een plant? Hieronder lees je het!

Wanneer verpot je je plant?

De beste tijd om je plant te verpotten is in het voorjaar. In de winter heeft het namelijk geen zin. De meeste planten zijn dan in hun winterrust en groeien bijna niet. Verpotten kan erg stressvol zijn voor je planten, aangezien er wel eens een wortel wordt aangetast. Tijdens het groeiseizoen is dit geen probleem, maar in de winterrust wel. Daarnaast is jouw plant weer helemaal klaar voor het nieuwe groeiseizoen en heeft hij genoeg ruimte om goed te groeien. Daarom is het belangrijk om dit tijdens het voorjaar of de zomer te doen. Zorg ervoor dat je alleen de planten die uit hun potten groeien gaat verpotten, je wil natuurlijk niet dat de wortels verstikken in een te kleine pot. 

Grotere pot

Zorg ervoor dat je een ruime pot kiest om jouw plant in te zetten. Let er wel op dat je de plant niet direct in een veel grotere pot zet. Dit is niet goed voor de plant, aangezien er in een te grote pot overtollig water wordt opgebouwd. De kortere wortels komen hier niet bij, waardoor de grond te nat blijft en dit is niet goed voor de plant. Het is van belang dat je je plant in een pot met gaten onderin zet, zo kan het overtollige water eruit lopen. Ook kun je een laag hydrokorrels onderin de pot zetten, dit kan ook overtollig water opnemen. 

Hoe verpot je een plant?

Verpotten van een plant: je hoeft het niet moeilijker te maken dan dat het is. Het is makkelijk om de pot en potgrond bij de hand te houden. Als eerste haal je de plant uit de oude pot en controleer je de wortels op rot of ziekte. Zodra je een ongezonde wortel ziet, is het van belang om deze te verwijderen. Als je een pot met een drainage gat hebt gekozen kun je voor het gemak een koffiefilter hierover heen leggen, zodat er geen aarde doorheen valt. Vervolgens strooi je een laag potgrond in de nieuwe pot en zet je de plant erop. Dan vul je de ruimte rondom je plant met potgrond. Geef vervolgens je plant water en klaar is Kees.

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijn plant verpotten?

Wanneer je jouw plant niet verpot, kan het zijn dat jouw plant stopt met groeien en niet genoeg voedingsstoffen kan opnemen.

Wanneer moet ik mijn plant verpotten?

Wanneer je merkt dat jouw plant niet meer groeit, kan het zijn dat je jouw plant moet verpotten. Je kunt dit het beste doen in de lente of in de zomer. Doe dit liever niet in de winter, want dan zijn de meeste planten in winterrust.

Hoe groot moet een nieuwe bloempot zijn wanneer ik mijn plant verpot?

Zorg ervoor dat de nieuwe bloempot 20 procent groter is dan de huidige bloempot.

Pagina beoordelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *