Dennenboom

De den kennen we natuurlijk allemaal. De bossen zijn rijkelijk gevuld met deze plant vol naalden en bovendien is de den onmisbaar voor de economie. Veel dennen leveren namelijk grenenhout op, wat het meest gebruikte houtsoort is.

Oorsprong

De den is een familielid van de Pinaceae, in het Nederlands ook wel pinus genoemd. Deze boom wordt vooral gezien op het noordelijk halfrond van onze aardbol, en vooral in Noord-Amerika en Azië.

Vermeerderen

Je kunt de den vermeerderen door middel van zaaien. Dit gaat heel simpel: in een dennenappel zitten allerlei zaadjes verstopt. Je schudt de dennenappel heen en weer en vangt de zaden op, die je vervolgens in een potje met potgrond buiten kunt zetten. Zet het potje op een beschutte plek en houd de potgrond vochtig. Ook kun je een den stekken. Snijd een tak af, haal de onderste naalden eraf en plaats deze in een potje met stekgrond. 

Verzorging

De den heeft weinig onderhoud en verzorging nodig. Wel moet de grond lekker luchtig zijn en je kunt jaarlijks wat zand of humus toevoegen. Het is wel belangrijk dat je de den nooit helemaal laat uitdrogen en dat hij geen natte voeten krijgt. 

Groei en bloei

Een gemiddelde den kan wel dertig tot zestig centimeter per jaar groeien. Ook kunnen de naalden van een den heel lang worden: ongeveer acht centimeter! De den heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. In de lente geven de mannelijke bloemen stuifmeel af zodat de vrouwelijke vruchten bestoven worden. Wel kan het een jaar duren voordat er dennenappels aan gaan groeien. Bovendien is een volwassen den winterhard en wintergroen.

Snoei

Als je de den een mooie vorm wil geven, is snoeien een pre. Je kunt dit het beste rond half juni doen als de langste dag van het jaar is aangebroken. Na september kun je beter niet meer gaan snoeien.

Pagina beoordelen?