De plataan is een opvallende boom. Je herkent hem aan zijn bast, waar telkens stukjes vanaf vallen. De plataan begint beetje bij beetje steeds meer bij de club van tuinplanten te horen. En dat begrijpen we, want het is een prachtige boom om te zien die je ook kunt gebruiken als leiboom.

Oorsprong

In onze tuinen zijn twee soorten platanen te vinden. Zo heb je de westerse plataan met ondiep ingesneden bladeren en is meestal driedelig. Deze komt oorspronkelijk uit Amerika. Daarnaast heb je de oosterse plataan met diep ingesneden bladeren en is meestal vijf- tot zevendelig. Deze komt oorspronkelijk uit de Balkan en Griekenland. Hier groeien de platanen vooral in bossen op een vochtig plekje. De plataan is familie van de Platanaceae.

Vermeerderen

De plataan kan gestekt worden door een dunne, eenjarige twijg eraf te snijden die dertig centimeter lang is. Deze wordt in de grond gestoken. De beste tijd om dit te doen is januari. Als je genoeg geduld hebt kun je een plataan ook zaaien. Stop een zaadje in een luchtige en vochtige grond waar verrotte bladeren liggen. Dit bevat schimmels die de bodemstructuur verbeteren. Leg de zaden hierin en geef af en toe water en ook af en toe mest. Je moet wel drie tot vijf jaar wachten totdat je resultaat ziet.

Verzorging

Jonge platanen vragen veel water. De bladeren van de plataan verdampen namelijk veel vocht. Wanneer hij eenmaal is geacclimatiseerd heeft hij niet zo heel veel aandacht meer nodig. Daarnaast wil de plataan graag een plekje in de zon.

Groei en bloei

De plataan groeit razendsnel. In het voorjaar kan een nieuwe uitloper wel twee meter lang worden. De bloeitijd van de plataan ligt meestal rond mei. Deze bloemetjes zijn erg onopvallend en bestaan uit bolletjes met kleine schubben met beharing.

Snoei

De ideale periode om de plataan te snoeien is in de wintertijd. Op dat moment is de boom namelijk in ruststand. Het is belangrijk om te plataan nooit te snoeien bij vorst. Ook kun je in de zomer de plataan wat bijsnoeien om de plant mooi in vorm te houden.

Lijst met de 8 beste Plataan aanbiedingen

Pagina beoordelen?