buxusstruik

De buxus is een echte tuinklassieker. In een pot staan ze chique, maar ze kunnen ook goed dienen als haag die in alle maten en vormen gesnoeid kunnen worden. Al met al is de buxus een echte allrounder.

Oorsprong

De meeste gebruikte soort, de buxus sempervirens, komt in het wild voor in Europa en Turkije. De buxus balearica, die ook weleens in tuinen wordt gebruikt, komt voor in Mallorca, Sardinië, Andalusië en delen van Noord-Afrika. 

Vermeerderen

De buxus kun je eenvoudig stekken. Knip een stek af vanaf september tot maart. De tak moet ongeveer tien centimeter lang zijn en de onderste bladeren mag je er vanaf halen. Zet het takje in de potgrond en zet deze op een beschut plekje neer. Dit kan gewoon in de tuin. Na drie jaar zal de stek ongeveer zo groot zijn als een haagje. Het is daarom leuk om meerdere stekken bij elkaar te laten wortelen.

Verzorging

De buxus heeft niet veel verzorging nodig. Je kunt simpelweg ieder seizoen de buxus een handjevol kalk geven. Als er gele bladeren ontstaan in de buxus, moet je extra water geven. Daarnaast hebben ze de voorkeur voor een windstille plaats. Dit mag gerust in de zon of in de halfschaduw.

Groei en bloei

Het is een langzame groeier, die buxus. Deze worden ook niet heel groot, vaak maar een maximum van een meter. Dit is ideaal voor wie de buxus in een strakke vorm wil snoeien. In het voorjaar kan de buxus gaan bloeien met onopvallende bloemetjes die geel van kleur zijn.

Snoei

Een buxus mag je minimaal twee keer per jaar snoeien, maar voor het beste resultaat mag dat ook vier keer per jaar zijn. In mei en in september kun je hem snoeien, met daar tussenin nog twee snoeibeurten.

Lijst met de 10 beste Buxus aanbiedingen

Pagina beoordelen?