Druivenstruik

Groene inhoudsopgave

Een druivenstruik geeft niet alleen lekkere vruchten af, de struik doet ons vaak denken aan de zonnige Mediterrane landen. Je kunt zelf druiven kweken om ieder jaar te kunnen genieten van deze vitaminebom. Toch is dit geen makkelijk karwei en heb je hier zeker groene vingers voor nodig.

Planten

Het voorjaar of het najaar is de beste periode om een druivenstruik te planten, tot de vorst in aantocht is. Het is overigens wel belangrijk om voor een druivenstruik te kiezen die het Nederlandse klimaat kan trotseren. Veel druiven vriezen kapot in de winter of krijgen schimmels door de vele regenbuien.

Druiven zijn klimplanten. Het is dus een noodzaak om hem tegen een schutting of een pergola te plaatsen. Daarnaast houdt de druif van een plekje met veel zon en waar het niet te hard waait.

Verzorging

Waar het net al werd benoemd, wil de druivenstruik een plek in de zon waar het niet te hard waait. Bovendien is het soort grond erg belangrijk: de grond moet luchtig zijn, een pH-waarde hebben tussen de 6 en 7 en moet voldoende voedingsstoffen bevatten. Daarnaast moet de druivenstruik regelmatig water hebben, vooral in de warmere perioden.

Een druivenstruik is redelijk winterhard. Hij kan het overleven tot een temperatuur van -17 graden. Ook in de winter moet de grond vochtig blijven. Echter, zijn druivenstruiken in potten wat gevoeliger voor de vorst. Bescherm de plant in dat geval tegen vorst.

Oogsten

Rond augustus en september mogen de druiven geoogst worden, mits ze zich goed hebben ontwikkeld. Om te bepalen of de druiven rijp zijn is het aan te raden om regelmatig een druif te proeven. Hoe langer de druiven blijven hangen, hoe zoeter ze worden.

Vermeerderen

Een druivenstruik kun je makkelijk stekken door een eenjarige, verhoute scheut met knoppen af te knippen. Steek de tak in de potgrond zodat de knop net boven de grond zit. Ook kun je natuurlijk stekken gebruiken van het snoeiafval. Ook kun je de takken horizontaal stekken. In dat geval leg je een takje in de potgrond totdat hij voor de helft is bedekt in de aarde. De knop moet naar boven gericht zijn.

Lijst met de 9 beste druif aanbiedingen

Pagina beoordelen?