De zwarte bes is van zichzelf niet zo heel populair. De smaak van de bes is erg sterk en bitter. Waarom is deze plant dan zo geliefd? Nou, van de besjes worden veel bekende producten gemaakt. Zo wordt hiervan cassis, jam en zwartebessensap gemaakt.

Planten

Je kunt zwarte bessen het hele jaar door planten. Echter, gaat de voorkeur wel uit naar de periode tussen oktober en maart. In deze periode kan de plant makkelijk acclimatiseren en je hoeft niet heel veel water te geven nadat je de zwarte bes hebt geplant. Bovendien groeien zwarte bessen niet vanuit een stam, maar maken ze veel grondscheuten aan. Om die reden moet je de zwarte bes vijf centimeter dieper planten dan ze in de pot staan.

Verzorging

De zwarte bes houdt van redelijk wat licht. Gun hem dus een plekje in de halfschaduw of in de volle zon. Ook is het belangrijk dat de zwarte bes op een beschut plekje staat. Bovendien staat de zwarte bes niet te nat, maar hij houdt wel van water. Zorg er dus voor dat de grond vochtvasthoudend is. Daarnaast wil de zwarte bes flink wat voeding krijgen. De grond mag zuur zijn, maar niet zo zuur als bijvoorbeeld de blauwe bes. 

De zwarte bes is winterhard, maar als er stevige nachtvorst op komt is is het aan te raden om de plant in te pakken met bijvoorbeeld een jutezak. 

Oogsten

Normaal gesproken zijn zwarte bessen klaar voor de oogst rond eind juni en half juli. Dit hangt echter wel af van het ras. Als de zwarte bessen rijp zijn kun je ze meteen plukken. Je kunt de trossen er eenvoudig een voor een aftrekken.

Vermeerderen

Je kunt zwarte bessen makkelijk stekken. Je knipt simpelweg een aantal jonge scheuten af en zet deze in de potgrond met grof zand. Het is wel belangrijk om de takken schuin af te knippen met een schoon mes. Ook kun je de zwarte bes in de winter snoeien, zodat de plant in maart weer nieuwe planten aanmaakt.

Lijst met de 10 beste zwarte bes aanbiedingen

Pagina beoordelen?