Euphorbia

Officieel is de euphorbia geen echte cactus. Een echte cactus heeft namelijk geen wolfsmelk en dat heeft de euphorbia wel. Daarom wordt de euphorbia ook wel een cowboycactus genoemd. Een stoere naam, toch?

Oorsprong

De euphorbia heeft veel verschillende broertjes en zusjes. Deze groeien van nature in warme gebieden en worden vooral gezien in Amerika. In de natuur kunnen deze meters hoog de lucht in schieten, maar dit zal helaas niet gebeuren in ons kikkerlandje. Dan groeien ze namelijk erg langzaam.

Dier- en kindvriendelijk

De meeste familieleden van de euphorbia zijn giftig. De sappen van deze plant worden gebruikt in braak- en pureermiddelen. Bovendien zullen deze sappen irriteren wanneer deze op de huid komen. Waarschijnlijk doen de stekels jouw kind of dier al afschrikken, maar je weet het maar nooit… Plaats daarom deze plant niet in de buurt waar jouw kind of kat kan komen.

Water

De euphorbia kan lang overleven zonder water. Dit komt omdat de plant niet veel huidmondjes heeft om het water te verdampen. Het is daarom belangrijk dat de potgrond volledig droog is voordat je een nieuw scheutje water geeft. Te veel water kan namelijk zorgen voor wortelrot. In de winter mag je minder water geven dan in de zomer.

Licht

In de zon, in de schaduw of buiten op het dakterras: de euphorbia vindt alles prima. De plant verbruikt wel meer water wanneer deze op een zonnige plek staat. Verander dus de waterbehoefte op basis van de standplaats. Wanneer de plant te weinig licht ontvangt, zal de plant minder snel groeien.

Voeding

De euphorbia is een hele langzame groeier. Dit betekent dat hij heel weinig voedingsstoffen verbruikt. Je kunt hem wel wat extra voeding geven in de lente en de zomer.

Verpotten

Als je een zware en grote euphrobia wil verpotten, komt er iets meer bij kijken dan een kleintje. De plant kan namelijk makkelijk omvallen en de stekels zijn in dat geval niet zo prettig. Wikkel daarom een handdoek om de plant en werk tijdens het verpotten met zijn tweeën. De een pakt de middelste stam vast met de handdoek en de andere verwijdert de pot. Plaats ‘m in een pot die twintig centimeter groter is dan zijn oude pot.

Lijst met de 10 beste Euphorbia aanbiedingen

Pagina beoordelen?