paarse geranium

In veel tuinen is de geranium te zien. Het is een ongekend populaire tuinplant. En dat is ook niet voor niets: de geranium is een kleurrijke plant met veel kleine bloemetjes. Meestal word je ook nog verwend met een lekkere geur. 

Oorsprong

Geranium wordt ook Pelargonium genoemd, wat in het Grieks ‘ooievaarsbek’ betekent. Deze plant behoort tot de Geraniaceae-familie en kent maar liefst 220 tot 280 soorten. Veel van die soorten kun je van nature zien in Namibië en Zuid-Afrika. Toch zit er wel een verschil tussen een Pelargonium en de geranium: een Pelargonium heeft in de bloem drie kleine blaadjes en twee grote, terwijl de geranium vijf gelijke bladeren in de bloem heeft.

Vermeerderen

In januari kun je alvast de geranium zaaien in een kweekbak. Leg hier vervolgens een laagje potgrond op. Druk dit voorzichtig aan en maak dit vochtig met een plantenspuit. Eind februari of begin maart kun je de zaadjes verpotten in kleine potjes. In mei mogen ze vervolgens naar buiten op hun definitieve plaats.

Verzorging 

De meeste geraniums groeien goed in normale grond. Geef twee keer per week water en probeer de bloemen niet te raken. De standplaats van de geranium verschilt per soort. Zo wil de geranium sanguineum in de volle zon en droge grond staan, terwijl de geranium phaeum het liefst in de schaduw wil staan. Gelukkig groeien de meeste geraniums prima in de volle zon of halfschaduw.

Groei en bloei

Geraniums staan bekend om hun vele bloeimomenten. Zo bloeien ze zonder moeite vanaf het voorjaar tot de herfst. Sommige bereiken zelfs het begin van de vorst. Je kunt de groei en bloei bevorderen door regelmatig wat plantenvoeding te geven in het bloeiseizoen.

Snoei

Haal allereerst de verwelkte bloemen weg om de bloei van de nieuwe bloemen te bevorderen. Ook kun je bloemen die in een vroege periode hebben gebloeid alvast terug knippen. Hierdoor zal de plant nog een keer gaan bloeien. Bovendien haal je stengels weg die zijn uitgebloeid.

Lijst met de 10 beste Geranium aanbiedingen

Pagina beoordelen?