Wie is er niet gek op de geur van Lavendel? Naast de geur maakt de opvallende paarse kleur de lavendel een populaire plant. Dit struikje is veel te zien in Nederlandse tuinen, maar er heerst alleen wel een probleem rondom de lavendel: de plant kan kaal worden aan de onderkant. Toch mag dat de pret niet drukken, want gelukkig bestaan er talloze verzorgingstips.

Oorsprong

Misschien verklappen de looks van de plant het al, maar Lavendel komt uit het Middellandse Zeegebied. In de middeleeuwen werd de Lavendel al gebruikt om ongedierte en muggen weg te jagen uit huizen. De lavendel groeit van nature op droge, rotsige en kalkrijke hellingen. Een andere naam voor Lavendel is Lavandula.

Vermeerderen

Van april tot juni kun je lavendel zaaien in een kweekbak. Je hoeft de zaden niet te bedekken met potgrond, maar druk de zaden licht aan. Houd de grond licht vochtig. Vervolgens kun je de zaailingen in een klein potje zetten en houd de grond alsnog licht vochtig. Na zes weken kun je de zaadjes buiten in de volle grond zetten. Kies voor een plek waar de zon veel schijnt en waar de lavendel genoeg ruimte heeft om te groeien. 

Verzorging

Zoals net al werd benoemd, mag de lavendel op een plek staan waar de zon veel schijnt. Het fijne aan lavendel is dat je deze eigenlijk geen water hoeft te geven. Wanneer de lavendel in een pot staat is het overigens wel nodig om af en toe water te geven, evenals het extreem warm weer is.

Groei en bloei

De bloei van een lavendel kan erg lang duren. Zo kun je al van de heerlijke geur genieten vanaf juni tot de nazomer. Bovendien is hij winterhard waardoor hij extra lang meegaat. Als de lavendel niet goed groeit, kan dat te wijten zijn aan een zure grond. Het is daarom aan te raden om kalk aan de aarde toe te voegen.

Snoei

Snoeien is een belangrijk proces bij de lavendel. Als je er te lang mee wacht, heeft snoeien geen zin meer en zal hij niet meer verder uitlopen. Je kunt het beste twee keer per jaar de lavendel snoeien om zo lang mogelijk van te kunnen genieten. Snoei daarom in de periode van eind maart en april: snoei tot de scheuten of uitlopers en knip nooit het blad weg. De tweede snoeibeurt vindt plaats in augustus: knip dan alleen de uitgebloeide stelen eruit en knip de lavendel in vorm.

Lijst met de 4 beste Lavendel aanbiedingen

Pagina beoordelen?