Gojibes

De gojibes is een populaire superfood. Zo is de gojibes goed voor veel zaken: het versterkt je immuunsysteem, zit boordevol vitamines en zorgt voor een betere nachtrust. Daarnaast is de gojibes een supermakkelijke plant qua verzorging. Laat het kweken maar beginnen!

Planten

Eigenlijk kun je de gojibes planten wanneer jij wil, maar de voorkeur gaat uit naar de rustperiode. Dit is de late winter of de vroege lente, zodat de plant kan wennen aan zijn standplaats en daarna meteen kan beginnen aan het maken van vruchten. Planten met een blote wortel kunnen prima geplant worden tot het einde van maart.

Verzorging

Gojibessen zijn niet zo kieskeurig als het gaat om de grond waar hij in staat. Er hoeft niet veel voeding in te zitten, zo lang het water maar goed kan weglopen. Bovendien staat de plant graag in de volle zon. Geef de plant in het begin nog wel water, maar eenmaal geacclimatiseerd redt de plant zichzelf. Alleen bij extreem droog weer geef je ‘m wat extra water. Als je met liefde voor jouw gojibes zorgt, kan hij wel drie meter hoog worden.

Jonge gojibessen zijn nog niet beschermd tegen de vorst. Het is daarom verstandig om deze eerst in een pot te laten groeien die je in de winter naar binnen kunt brengen. Ook kun je de plant bedekken met een laag houtmulch of een fleecekleed. Een volwassen gojibes is winterhard tot wel -26 graden.

Oogsten

Je kunt gojibessen plukken vanaf de zomer tot de eerste vorst. Het is echter wel belangrijk om te wachten totdat ze volledig rood van kleur zijn. Je kunt ze namelijk alleen eten als ze goed gerijpt zijn. Daarnaast is het goed om te benoemen dat de bessen zwart kunnen kleuren als ze worden vastgepakt. Een goede manier om de bessen om te vangen is door de plant heen en weer te schudden zodat ze terechtkomen op de grond. Leg een kleed onder de boom zodat je de bessen op kunt vangen.

Vermeerderen

Allereerst is het mogelijk om de gojibes te vermeerderen door hem te zaaien. Plant de overrijpe bessen in de grond en houd deze lichtvochtig. Ook kun je een zomerstek nemen, dus een tak die nog niet verhout is. Zet deze stek in de grond en houd deze ook lichtvochtig. 

Lijst met de 7 beste gojibes aanbiedingen

Pagina beoordelen?