Hazelaar takken

De hazelaar staat bekend om zijn krullende takken, pluizige katjes en natuurlijk zijn bekende vrucht: de hazelnoot! Hier moet je echter wel veel geduld voor hebben, want de hazelaar geeft pas hazelnoten wanneer hij een leeftijd heeft bereikt van zeven tot tien jaar. 

Oorsprong

De hazelaar is familie van de Betulaceae, oftewel ook van de berk. Oorspronkelijk komt de hazelaar uit West-Europa, maar heel veel miljoen jaar geleden – zon 23 tot zestien miljoen – groeide de hazelaar in subtropische gebieden van het Vroeg-Mioceen. 

Vermeerderen

Het vermeerderen van een hazelaar is heel eenvoudig. Neem een dunne tak en buig deze richting de grond. Zodra deze tak nieuwe wortels aanmaakt, kun je de tak van de moederplant afsnijden. De beste periode om dit te doen is tussen november en maart. Dit wordt ook wel ‘afleggen’ genoemd.

Verzorging

In de eerste twee jaar heeft de hazelaar extra water nodig als de omstandigheden droog zijn. Je kunt aan de hazelaar zien of hij dorst heeft als de bladeren slap gaan hangen. Na een paar jaar is de hazelaar zelfstandig en kan hij zichzelf voorzien van water. Daarnaast staat de hazelaar graag in de zon of halfzon. De grond moet het liefst vochtdoorlatend en voedingsrijk zijn.

Groei en bloei

De hazelaar kan wel vier en een halve meter breed worden, met een gladde schors. De jongere takken kunnen daarnaast behaard zijn. In de winter laat de hazelaar katjes zien tot ongeveer april. Deze katjes zijn mannelijke bloeiers. De vrouwelijke bloemen kun je alleen zien aan de rode stijlen met stempels. Deze moeten samen bevrucht worden door de bestuiving.

Snoei

Je kunt de hazelaar snoeien, maar dit is niet per se nodig. Het is wel fijn voor de boom als je kruisende takken weghaalt, evenals de dode takken. Ook bevordert snoei de aanmaak van noten, ook al kan dit wel een jaar of tien duren.

Lijst met de 3 beste Hazelaar aanbiedingen

Pagina beoordelen?